Bestaat er een verband tussen haarverf en kanker?

haarverfRegelmatig verschijnen er verontrustende berichten in de media over haarverf en een vergroot risico op kanker. Zo verschenen er onlangs weer nieuwe berichten over dit onderwerp in de media. Dit keer ging het om uitspraken van professor Kefah Mokbel die suggereert dat er een verband kan bestaan tussen het gebruik van haarverf en borstkanker. Maar hoe zit dat nu? Wat vertel ik mijn klanten, die regelmatig hun haren laten verven in mijn salon, als ze dit soort berichten lezen?

Verontrustende berichten in de media

Afgelopen maand verklaarde professor Kefah Mokbel van het Princess Grace Hospital in Londen dat volgens zijn onderzoek vrouwen die hun haar verven mogelijk 14% meer risico lopen op het krijgen van borstkanker. Hij adviseert vrouwen om niet meer dan zes keer per jaar hun haar te verven met synthetische haarverfmiddelen. Het is volgens hem beter om de blootstelling aan synthetische haarverf te reduceren door in ieder geval voor haarverf te kiezen die zo min mogelijk PPD bevat (minder dan 2%) of nog beter door natuurlijke producten te gebruiken op basis van henna, rozenbottel, rabarber en rode biet.

In het verleden zijn er meer onderzoeken geweest en zijn er meer uitspraken gedaan over haarverf en kanker. Ook Sanna Heikkinen, van het Fins Kanker Instituut, zegt dat ze een statistisch verband tussen het gebruik van haarverf en het risico op borstkanker hebben waargenomen. Op basis van een ander onderzoek van de Universiteit van Yale (2004) onder 1300 vrouwen werd geconstateerd dat vrouwen die voor 1980 waren begonnen met het kleuren van hun haar 40% meer kans hadden om de non-Hodgkin vorm van lymfeklierkanker te krijgen.

Hoe verontrustend is het?

Aan alle bovengenoemde onderzoeken kleeft een grote ‘maar’. Geen enkel onderzoek heeft namelijk tot nu toe een direct verband aangetoond tussen de ingrediënten in haarverf en kanker. Waarom de vrouwen in de onderzoeken een hoger risico op kanker hebben, hoeft niet per se door ingrediënten in haarverf te komen. Waardoor dat dan wel komt, dat is onbekend. Sanna Heikkinen zegt hierover: “Het zou bijvoorbeeld kunnen dat vrouwen die hun haar verven ook meer andere cosmetica gebruiken dan vrouwen die nooit haarverf gebruiken.” Kortom, het blijft tot dusver giswerk. Klanten die regelmatig hun haar bij je komen laten verven en hier hun ongerustheid over uitspreken, kun je geruststellen met het feit dat er momenteel geen direct verband tussen haarverf en kanker aan te wijzen is. Daarnaast is haarverf een van de meest gecontroleerde en onderzochte cosmeticaproducten in de Europese Unie.

Ook Dr. ir. Ronald van Welie, toxicoloog en directeur van de Nederlandse Cosmetica Vereniging gaf een reactie op de verontrustende uitspraken van professor Kefah Mokbel: “Ik zou graag eenieder die zich zorgen maakt over het gebruik van haarverf willen geruststellen met de mededeling dat dergelijke producten veilig zijn in gebruik. Ze zijn onderworpen aan zeer strenge veiligheidseisen en het veilig gebruik wordt onderschreven door een schat aan wetenschappelijk onderzoek en strikte wetgeving.” 

Europese Cosmeticaverordening en haarverf

Elk cosmetisch product dat binnen de Europese Unie op de markt verschijnt moet voldoen aan de strenge eisen van de Europese Cosmeticaverordening. Deze verordening stelt dat cosmetische producten de gezondheid van de mens niet mogen schaden wanneer zij onder normale of redelijkerwijze te voorziene gebruiksvoorwaarden worden aangewend. Haarverfproducten die in de winkel te koop zijn of die in kapsalons worden gebruikt hebben een professionele veiligheidsbeoordeling ondergaan. Alles wordt gecontroleerd; het eindproduct, de ingrediënten, hoe en waar het wordt gebruikt, hoe vaak en door wie. Het maakt voor deze controles niet uit of een product synthetisch, organisch of natuurlijk is. Alle producten dienen veilig te zijn. Nieuwe informatie omtrent dit onderwerp wordt steeds nauwgezet opgevolgd en gecontroleerd.

Is PPD in haarverf veilig?

‘PPD’ staat voor ‘p-phenylenediamine’. Dit is een kleurstof die veel in haarverf voorkomt. Het wordt eveneens gebruikt in normale verf, inkt, verf voor kleding en leer, in rubber en plastic. Het onafhankelijk Wetenschappelijk Comité voor Consumenten Veiligheid (SCCS) van de Europese Commissie heeft PPD beoordeeld als een veilige haarkleurstof. Daarnaast bestaan er eveneens Europese regels die bepalen of een chemische stof kanker kan veroorzaken. Volgens deze wetgeving is PPD geen kankerverwekkende stof. Het is wel bekend dat PPD bij sommige mensen allergische reacties kan veroorzaken. Bij veel blootstelling aan deze stof kan er eczeem aan handen of hoofdhuid ontstaan. In de meeste kapsalons wordt haarverf met PPD gebruikt, er zijn dan ook veel kappers die last hebben van allergische reacties op deze stof. Er moet dus in het kapsalon wel voorzichtig mee worden omgegaan.

← Terug naar overzicht

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar