Ergonomische klachten in het kapsalon voorkomen

Als kapper ben je elke dag uren op de been, je maak veel repetitieve bewegingen en je neemt vaak allerlei houdingen aan om je klant zo perfect mogelijk te knippen. Dit is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Sterker nog, er zijn kappers die hierdoor serieuze ergonomische klachten krijgen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je veel aandacht hebt voor je manier van werken en voor je lichaamshouding. Zorg eerst goed voor jezelf, zodat je daarna zo goed mogelijk voor je klanten kunt zorgen! Lees hier meer over ergonomische klachten in het kapsalon voorkomen.

Alles begint met goede schoenen

Iedereen weet dat een goede werkhouding belangrijk is, maar waar moet je zoal op letten. Het begint met goede schoenen! Doordat je bijna de hele dag staat, steunt je hele lichaamsgewicht voortdurend op je voeten. Je schoenen moeten daarom het voetgewelf en de hiel goed ondersteunen. Draag liever geen schoenen met hoge hakken, maar draag ook geen volledige platte schoenen met harde zolen. Tijdens je werk is het belangrijk om bewust aandacht te besteden aan een evenredige verdeling van je gewicht over beide voeten. Hiermee voorkom je rug- en beenklachten. De meeste mensen hebben namelijk de neiging om meer op het ene been en de ene voet te steunen dan op de andere.

Gebruik je lichaam als één geheel

Wat we daarmee bedoelen, is dat je bij het uitvoeren van een bepaalde beweging deze beweging niet isoleert tot één lichaamsdeel. Gebruik bijvoorbeeld bij het kammen van het haar niet alleen je pols of elleboog, maar zorg voor een vloeiende beweging door heel je arm. Dit principe kun je bij heel veel bewegingen die je als kapper uitvoert toepassen, zoals knippen, wassen, kleuren, föhnen, ect. Hiermee kun je veel schouderklachten voorkomen, evenals klachten als het carpale tunnelsyndroom. Dit laatste is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem onder kappers.

CarpaAl tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom ontstaat vooral door het voortdurend uitvoeren van repetitieve bewegingen van de pols. In het geval van een carpaal tunnelsyndroom is de nervus medianus bekneld. Dit is de zenuw in het midden van de arm, die vanaf de overgang van de onderarm naar de hand loopt ter hoogte van de pols (carpale tunnel). De carpale tunnel is een nauw kanaal dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een peesblad tussen de pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. Daar lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw door. De beknelling van deze zenuw leidt tot klachten als een doof gevoel, tintelingen, verminderde kracht in de hand en uitstralende pijn naar de elleboog en schouder.

CarpaAL tunnel syndroom voorkomen

Dit veelvoorkomende probleem onder kappers kun je voorkomen door lichtere materialen te gebruiken. Daardoor hoef je minder kracht te zetten. Ook het gebruik van draadloze instrumenten en apparaten is aan te raden. Dit zorgt namelijk voor meer bewegingsgemak. Daarnaast blijft het belangrijk om regelmatig pauze te houden en je armen en polsen te strekken en los te schudden. Ook is het een aanrader om zoveel mogelijk afwisseling in je bezigheden in het kapsalon te zoeken.

Vermijd ongemakkelijke houdingen

Je hebt vast een passie voor je vak en wilt niets liever dan zo nauwkeurig mogelijk werken en elke klant voorzien van het perfecte kapsel. Hoe vaak wring je je daarvoor niet in ‘onmogelijke’ houdingen om heel accuraat te knippen of om te checken of alles mooi recht of gelijk is. Dat is allemaal prima, behalve het feit dat je jezelf in onmogelijke houdingen wringt. Om goed te zien waar je aan het knippen bent, zal je je meestal voorover- of achterover buigen. Dit kan erg belastend zijn voor je rug. Wat je beter kunt doen, is je zwaartepunt verlagen door een uitvalspas (lunge) te maken. Het is belangrijk om je lichaam in optimale conditie te houden door naast je werk voldoende te bewegen.

Werk aan je kernspieren (core muscles)

Voor een goede lichaamshouding en het voorkomen van lichamelijke klachten vanwege je werk als kapper, zijn sterke kernspieren heel belangrijk. Het gaat hier om de spieren van je romp; buikspieren, onderrugspieren, bilspieren en heupflexoren. De kernspieren ondersteunen bijna alle soorten bewegingen die je maakt. Wanneer deze spieren sterk genoeg zijn, verbetert je houding, heeft je wervelkolom minder druk te verduren, bewegingen worden gemakkelijker en je voorkomt rugklachten en blessures. Activiteiten als yoga, pilates en martial arts als Tai Chi zijn bevorderlijk voor je houding en flexibiliteit en helpen je om je kernspieren sterker te maken. Ook in de sportschool kun je vragen om speciale oefeningen om je core muscles te versterken.

Ga op tijd naar de massagetherapeut

Het is ook zeker een aanrader om regelmatig een massagebehandeling te ondergaan, niet alleen om bestaande klachten op te lossen, maar zeker ook als preventieve behandeling! Vaak heb je in het begin zelf niet door dat je rug-, schouder- of nekklachten aan het ontwikkelen bent. Een massagetherapeut kan jouw zwakke plekken gemakkelijk lokaliseren en je op tijd behoeden voor ernstigere klachten!

← Terug naar overzicht

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar