Zwangerschap: waarop letten tijdens beautybehandeling?

Baby shoes on pregnant belly

Haaruitval, een vettere huid, rugklachten: zwangere vrouwen hebben met allerlei lichamelijke ongemakken te maken. Velen van hen weten de weg naar de beautysalon of wellness centrum gelukkig goed te vinden. Tegelijkertijd zal je als beauty expert extra zorgvuldig moeten zijn bij het selecteren van verzorgingsproducten, massagetechnieken en behandelmethodes. Wij zetten per beroepsgroep een aantal tips en tricks voor het behandelen van zwangere klanten op een rij.

Kapster/Hairstylistes

Een van de eerste uiterlijke veranderingen die een vrouw zal opmerken tijdens een zwangerschap, is een verandering in de textuur en dikte van het haar. Doordat de hormoonhuishouding flink op haar kop wordt gezet, verandert bij de meeste vrouwen de haarcyclus tijdens de zwangerschap. Het is daardoor extra zaak om het haar goed bij te houden en vaker dan normaal bij te knippen. Zo voorkom je dat de verschillen in haartextuur zichtbaar worden in het kapsel. Tegelijkertijd is het belangrijk om agressievere producten die ingrediënten als sodium hydroxide en butylhydroxyanisol bevatten, niet te gebruiken bij zwangere klanten. Dit omdat het niet uit te sluiten is dat dit een schadelijk effect kan hebben op het ongeboren kindje.

Schoonheidsspecialistes

Ook als schoonheidsspecialiste kies je verzorgingsproducten extra zorgvuldig uit bij zwangere klanten. Waar je de huid natuurlijk altijd nauwkeurig analyseert voordat je een behandeling start, is het nu des te belangrijker om eventuele schommelingen in huidtype op te sporen. Het kan namelijk maar zo voorkomen dat een huid de ene week extra vocht nodig heeft, en de andere week juist weer droog en schilferig is. Het kan zelfs tot een jaar na de zwangerschap duren voordat de hormoonhuishouding weer helemaal de oude is. Selecteer bovendien altijd milde, alcoholvrije producten en let erop dat ongeboren kindjes kwetsbaar zijn voor een teveel aan vitamine A. Raad al je klanten bovendien aan om tijdens de zwangerschap extra veel en extra goed te smeren met zonnebrandcrème. Door de veranderende hormoonhuishouding ligt de aanmaak van pigmentvlekken namelijk op de loer.

Schoonheidsspecialiste = huidexpert

Behalve dat je als schoonheidsspecialiste dus goed zal moeten anticiperen op de veranderende huid, kun je ook ondersteuning bieden bij de nummer één huidklacht onder zwangere vrouwen: striae. Doordat de huid in korte tijd sterk oprekt, komt het onder veel spanning te staan. De eiwitten collageen en elastine, die je huid normaal gezien soepel en elastisch houdt, schieten nu vaak tekort. Simpelweg omdat je huid niet in staat is om voldoende van deze eiwitten aan te maken. Tegelijkertijd kan een verandering in de hormoonhuishouding ervoor zorgen dat je huid juist minder eiwitten aanmaakt dan normaal. Als huidexpert kun je zwangere klanten adviseren over het gebruik van verzorgingsproducten. Hoewel striae nooit helemaal te voorkomen is, kunnen verstevigende crèmes met vitamine E en glycolzuur wel uitkomst bieden.

Masseur

Het correct en veilig masseren van een zwangere vrouw vergt expertise. Het aanbieden van massages aan zwangere vrouwen is dan ook een bewuste keuze. Sowieso is een massage tijdens het eerste trimester van een zwangerschap niet aan te raden. Bindweefselmassage en andere massagetechnieken waarbij er grote hoeveelheden afvalstoffen vrijkomen, kunnen erg heftig zijn voor het ongeboren kindje. Vanaf het tweede trimester biedt een rustgevende massage echter juist veel voordelen. Je kunt de doorbloeding stimuleren door middel van een zachte knedende massage en specifieke klachten in bijvoorbeeld de rug gericht aanpakken. Ook kan de totale ontspanning die je geeft veel verlichting geven in tijden vol baby-uitzetlijstjes en lichamelijke klachten. Hierbij geldt echter altijd: doe het alleen als je precies weet wat je doet en je eerst een (gecertificeerde) cursus zwangerschapsmassage hebt gevolgd!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar

Zoek!