AHA, BHA en PHA; wat doen ze voor de huid?

huidverzorging met AHA, BHA en PHADe afkortingen vliegen je om de oren als we het over huidverzorging hebben en dan in het bijzonder als het om het exfoliëren van de huid gaat! Kies je voor een scrub of een peeling met AHA, BHA of PHA? Niet alleen kan het voor jou als beauty professional soms beginnen te duizelen, ook voor je klanten is het lastig om al deze benamingen te duiden. Hoe zit het nu ook alweer? Daarom zetten we hier deze zuren voor chemische peelings in de kijker en vertellen we je meer over wat deze voor de huid kunnen betekenen.  

Exfoliëren: waarom is dat zo belangrijk?

Een van de belangrijkste huidbehandelingen voor een zachte, egale en frisse huid is exfoliëren. Dit betekent dat je de dode huidcellen gaat verwijderen. Wist je bijvoorbeeld al dat de huid per dag zo’n 30.000 huidcellen loslaat? Zonder dat we er in ons dagelijkse leven veel bij stilstaan, is onze huid voortdurend hard aan het werk. Met het ouder worden, kan de huid daar wel wat hulp bij gebruiken, om zo in topconditie te blijven. Als beauty professional kun je daar een belangrijke rol in spelen. Met behulp van een peeling of een scrub help je de huid om te voorkomen dat dode huidcellen zich te dik opstapelen en leiden tot een doffe uitstraling en verstopte poriën.

Scrub of peeling?

Een scrub product herken je aan de duidelijk voelbare korreltjes die erin zitten. Deze korreltjes zijn bedoeld om de huid mee te ‘schuren’. Dit zorgt dat de dode huidcellen loslaten en de nieuwe gladde huid aan de oppervlakte komt. Gebruik deze producten beter niet voor de dunne gelaatshuid. Je kunt ze wel prima gebruiken voor de overige delen van het lichaam. De vaak wat grove korrels kunnen de gevoelige en dunnere gelaatshuid gemakkelijk beschadigen. Daarvoor gebruik je beter een chemische peeling. Deze producten bevatten zuren, die de dode huidcellen op een niet-schadelijke wijze losweken. Maar dat niet alleen, want ze dringen meestal ook dieper in de huid door, waar ze voor nog meer positieve effecten zorgen. Dat brengt ons bij AHA, BHA en PHA.

Peelings met AHA, BHA en PHA

AHA, BHA en PHA, wat wil dit nu allemaal zeggen? AHA is de afkorting voor alpha hydroxy acid, BHA staat voor beta hydroxy acid en met PHA wordt poly hydroxy acid bedoeld. Dit zijn allemaal moeilijke benamingen voor zuren (acid), die je kunt inzetten voor peelings. Let op: je moet wel voldoende kennis hebben over de werking van deze zuren en van de concentraties waarin je ze toepast. Voor je hiermee aan de slag gaat, is een bijscholing op dit gebied, dus zeker gewenst. Om je een indruk te geven van wat je allemaal met peelings met AHA, BHA en PHA kunt bereiken, zullen we als volgt deze zuren bespreken.

Wat zijn AHA’s nu juist?

AHA’s of alpha hydroxy acids zijn wateroplosbare fruitzuren. Deze stoffen komen uit diverse soorten planten, waaronder uit de hibiscusbloem en uit suikerriet. Een van de meest gebruikte AHA’s in beauty salons is glycolzuur. Een ander bekende AHA is melkzuur. AHA’s bevorderen het afschilferproces van de huid, waardoor frisse nieuwe huid aan de oppervlakte komt. Daarbij herstellen AHA’s de vochtbalans in de huid. Je kunt deze peelings toepassen bij mensen met een droge huid om fijne lijntjes en pigmentvlekjes te vervagen. Een melkzuur peeling is daarbij uitermate geschikt voor het kalmeren van de huid met rosacea of couperose.

Geschikt voor:

  • Droge huid
  • Fijne lijntjes
  • Pigmentvlekjes
  • Rosacea
  • Couperose

BHA’s: waarvoor gebruik je ze?

BHA’s of beta hydroxy acids zijn in vet oplosbare fruitzuren. Een belangrijk kenmerk van deze zuren is dat ze diep in de poriën kunnen dringen. Hier kunnen ze vuil en talg gemakkelijk losweken. Om die reden zijn BHA’s aangewezen voor mensen met een gecombineerde huid of een vette huid. Vooral ook klanten, die veel last hebben van onzuiverheden, mee-eters en acne, hebben veel baat bij een behandeling met BHA’s. Bovendien is het belangrijk om te weten dat BHA’s iets milder voor de huid zijn, dan AHA’s. Deze zuren zijn dan ook geschikt voor de gevoelige huid. Echter, moet je je er altijd van bewust zijn, dat zeker tijdens de eerste behandelingen dit soort exfolianten de huid kunnen irriteren. Je kunt de irritatie beperken door de zuren te gebruiken in combinatie met een kalmerende werkstof.

Geschikt voor:

  • Vette huid
  • Gecombineerde huid
  • Gevoelige huid
  • Onzuiverheden en mee-eters
  • Acne

Wanneer gebruik je beter PHA’s?

De meeste schoonheidsspecialisten zullen wel in meer of mindere mate bekend zijn met AHA’s en BHA’s. PHA is minder bekend. Het is evenals AHA en BHA een zuur dat je kunt gebruiken in een chemische peeling. Eigenlijk vallen de polyhydroxy acids onder de AHA’s, maar omdat ze uit grotere moleculen bestaan, worden ze toch apart vernoemd. Kenmerkend aan deze zuren is dat ze minder diep in de huid dringen en daardoor een stuk milder zijn. Bij behandelingen met bovengenoemde zuren is de kans veel groter dat de huid geïrriteerd reageert, dan bij peelings met PHA’s. Voorbeelden van PHA’s zijn gluconolactone en lactobionic acid. Je zet deze zuren in voor een oppervlakkige peeling voor het verbeteren van de gevoelige en droge huid, het verminderen van fijne lijntjes en het versterken van de huidbarrière.

Geschikt voor:

  • Oppervlakkige peeling
  • Zeer gevoelige huid
  • Droge huid
  • Fijne lijntjes
  • Huidbarrière versterken

Let op: een huid die een exfoliërende behandeling heeft ondergaan, is extra gevoelig voor zonlicht en het ontstaan van pigmentvlekjes. Geef dus altijd het advies mee aan je klanten om de huid na afloop extra goed te beschermen met zonnebrandcrème met SPF 30 of SPF 50!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar