Beelddiagnostische testprocedures in Dermatologie en Esthetiek

In tegenstelling tot andere organen is de huid zichtbaar als een buitengrens voor de omgeving. Het beïnvloedt niet alleen ons uiterlijk, maar vormt vooral een belangrijk beschermend schild tegen een verscheidenheid aan invloeden uit onze omgeving. Het komt echter voor dat dit beschermende schild wordt aangetast in zijn gezondheid en uitstraling. Schilferige vlekken verschijnen, het huidoppervlak verandert, zwelling of kleurveranderingen treden op. Naar aanleiding van de diagnose van de dermatoloog wordt een geschikte therapie gestart.

Veel eigenschappen van de huid zijn met het blote oog te zien, zoals roodheid, pigmentvlekken, signifikante droogte, verkleuring en nog veel meer. De dermatoloog gebruikt klassiek een felle lamp waarmee de huid stukje voor stukje wordt verlicht en onderzocht.

Het menselijk oog is echter niet in staat om conditie verschillen in de loop van de tijd objectief te diagnosticeren. Evenzo zijn de oorzaken voor huidveranderingen meestal niet zichtbaar voor het oog. Om deze reden gebruikt de dermatoloog verschillende hulpmiddelen bij het onderzoek.

Een mogelijkheid is het verwijderen van huidmateriaal, hetzij door tapestripping, cyanoacrylaat of verschillende soorten biopsieën. Het geëxtraheerde materiaal kan in onbehandelde toestand onder de microscoop worden gekleurd of onderzocht om mogelijke aanwijzingen en oorzaken van een huidprobleem te vinden.

Speciale invallende lichtmicroscopen kunnen ook direct op de huid worden gebruikt om deze in vivo te onderzoeken. Deze procedure wordt dermatoscopie genoemd. In het eenvoudigste geval worden handmicroscopen met speciale verlichting gebruikt, die met een glazen oppervlak op de huid worden geplaatst. Een water- of oliedruppel, wordt aangebracht tussen de huid en het glasoppervlak, dat breekt visueel de bovenste lagen van de huid, zodat diepere structuren kunnen worden bekeken. Een verdere ontwikkeling van deze methode zijn camera’s zoals de Visioscope PC 35 (Courage + Khazaka), die werken met speciale polarisatiefilters om delen van het licht dat van het huidoppervlak wordt gereflecteerd weg te filteren. Op deze manier laten ze een kijkje in diepere huidlagen toe zonder verdere hulpmiddelen.

Beeld 2: Onderzoek van de huid met een eenvoudige dermatoscoop

Wanneer je naar de huid kijkt met dermatoscopen en dergelijke speciale camera’s, kun je duidelijk de verdeling van het pigment melanine in de huid zien. Bloedvaten in de huid kunnen op deze manier ook duidelijk worden weergegeven. Daarom worden dergelijke apparaten voornamelijk gebruikt bij de inspectie en observatie van verdachte pigment/moedervlekken. Efflorescenties en huidtumoren kunnen ook op deze manier worden geëvalueerd.

Het aanbod strekt zich uit van eenvoudige handapparaten voor het louter observeren van de huid tot apparaten met bijbehorende software waarin huidbeelden worden geregistreerd, opgeslagen in relatie tot patiënten en huidlocaties en beschikbaar zijn voor vergelijking met de tijd.

Figuur 3: Onderzoek van de huid met een Visioscope® camera (Courage + Khazaka) en bijbehorende documentatie software. Vastgelegde beelden kunnen met een hoge vergroting worden weergegeven.

Complexere camerasystemen maken zelfs overzichtsfoto’s van grotere delen van het lichaam of het hele lichaam (“Total Body Photography” – “TBP”)

Met de bijbehorende software kunnen pigmentvlekken in de opgenomen beelden worden toegewezen aan de lichaamsdelen, genummerd en verder onderzocht onder hoge vergroting. In de tussentijd bieden sommige van deze systemen diagnostische ondersteuning voor melanocytische huidveranderingen die verder gaan dan pure beelddocumentatie. Een voorbeeld van zo’n TBP-apparaat is de ATBM-master (FotoFinder). Ondanks dergelijke ondersteuning moet de opgeleide dermatoloog echter altijd op basis van de beelden en het directe huidonderzoek op basis van zijn ervaring beslissen welke veranderingen nader moeten worden overwogen en mogelijk moeten worden verwijderd.

Figuur 4: Afbeelding van de huid met de Visioscan® (Courage + Khazaka) De huidbeelden die met UV-verlichting zijn opgenomen, maken een berekening van huidtopografische informatie binnen enkele seconden mogelijk

In plaats van foto’s te maken met een camera in vivo, kunnen ook siliconenafdrukken van het huidoppervlak worden gemaakt, die op hun beurt worden onderzocht op hun reliëf. Een voordeel van siliconenafdrukken is de uitstekende vergelijkbaarheid, omdat kleurverschillen van het huidoppervlak de berekeningen bij het meten op dit kunstmatig homogene materiaal niet kunnen beïnvloeden. De topografische informatie helpt bij het onderzoek naar verschillende huidziekten, maar is vooral interessant voor anti-aging adviezen en behandelingen.

Beeldacquisitie kan ook gecombineerd worden met het gebruik van speciale tape zoals de Corneofix®. Met behulp van deze kleeffolie kunnen relatief losse huidcellen die aan het huidoppervlak hechten worden gestript. Uit de beeldvorming die de film maakt, kan vervolgens de intensiteit en uniformiteit van desquamatie [afschilfering] worden berekend. Een gezonde, voldoende vochtige huid exfolieert heel fijn en gelijkmatig. Met toenemende droogheid van de huid, cornificatiestoornissen en aantasting van de huidbarrière, omvat desquamatie vaak eilandvormige verdikte schilferlagen [oververhoorning]

Naast het onderzoek van huiddesquamatie kan de talgproductie op een geselecteerde huidlocatie ook in een camerabeeld onderzocht worden met behulp van speciale vetabsorberende films zoals Sebufix® of SebuTape®. Het meten van talgproductie is vooral interessant voor de behandeling van Seborrhoeic huidproblemen en acne.

De metabole activiteit van de Cutibacterium acnes, die betrokken is bij de ontwikkeling van acne, wordt ook zichtbaar door het gebruik van deze speciale camera’s. De porfyrines die door deze bacteriën worden geproduceerd, fluoresceren in een smal UV-A-lichtbereik. Met de juiste verlichting en speciale filters kan de omvang en intensiteit van de fluorescenties worden getoond en berekend, met name zinvol in de documentatie van acnebehandelingen.

Figuur 5: Het beeld van de huid met de Visiopor-camera (Courage + Khazaka) maakt de automatische berekening van de activiteit van acnebacteriën uit hun fluorescentie in een smal UV-verlichtingsspectrum mogelijk.

Op het gebied van esthetiek en cosmetica worden ook systemen aangeboden die een hoog resolutie beeldopname van het gezicht maken met een stabiel daglicht. In de afbeelding worden vervolgens verschillende huidkenmerken zoals de grootte, het aantal poriën, rimpels, pigmentvlekken of herkenbare huidskleurverschillen berekend door de bijbehorende software. Op basis van de beeldevaluatie wordt een individueel behandel- en zorgprogramma gemaakt. Op deze manier kunnen veranderingen in de huid ook in de loop van de behandeling worden gevisualiseerd.

Degelijke opnamesystemen met witte led lichtbron zijn al beschikbaar voor minder dan 5.100 euro. Afhankelijk van de gebruikte lichtbronnen en camerafilters kunnen dergelijke apparaten echter ook aanzienlijk duurder zijn.

Niet alleen de huid, maar ook de haardichtheid, haardikte evenals verschillende groeistadia van het haar worden gedocumenteerd met behulp van speciale beeldacquisitiesystemen. Dit onderzoek is vooral interessant voor genetisch of ziektegerelateerd haarverlies. Door een hoofdhuidgebied over meerdere dagen te vergelijken, kunt u bepalen hoeveel haren zich op dit moment in de verschillende groeicycli bevinden. De methode, bekend als TrichoScan®, is bijzonder geschikt voor het monitoren van voortgang en succes naast diagnostische ondersteuning.

Naast deze middenklasse in prijs van beeldvormingssystemen zijn er ook gespecialiseerde wetenschappelijke apparaten die de verschillende huidlagen verticaal vastleggen met behulp van optische coherentietomografie. Ze geven fascinerende inzichten in de structuur van de huid, maar bevinden zich in een prijssegment waar ze vooral worden gebruikt op het gebied van fundamenteel onderzoek bij grote klinieken en onderzoeksinstellingen.

Een andere beeldvormende techniek voor het onderzoeken van de huid is echografie. Voor huidonderzoek worden meestal compacte systemen met 20-22 MHz aangeboden. Uitgezonden ultrasone pulsen passeren de huid en worden gereflecteerd op interfaces. Uit de distributiebeelden van de ultrasone signalen worden onregelmatigheden in het huidprofiel en de dikte en dichtheid van de huid als geheel, de opperhuid en de dermis van individuele en geselecteerde gebieden binnen de huidstructuur berekend.

Er zijn veel opties voor beeldgestuurd huidonderzoek, afhankelijk van uw budget en focus. De mogelijkheden variëren van pure documentatie tot softwaregestuurde ondersteuning van dermatologische diagnostiek. Maar ondanks alle technologie hangt het nog steeds af van de ervaring en kennis van de huidprofessional. Zoals met alle technologie in de geneeskunde, moeten beeldvormingstechnieken worden gebruikt als een nuttig hulpmiddel. Maar niet als vervanging voor een goed onderbouwde medische diagnose, die rekening houdt met veel aanvullende informatie.

Het zal spannend zijn om te zien wat er in de toekomst met deze methoden bereikt kan worden. Het is duidelijk dat afbeeldingen en video’s nog steeds een belangrijke rol zullen spelen, vooral in de telegeneeskunde. Initiële benaderingen met AI-ondersteuning werken ook naar onderzoeksopties voor de patiënt zelf.

Net als in de dermatologie kunnen camera’s ook in de cosmetische praktijk worden gebruikt voor huidonderzoek en documentatie. De focus van de systemen ligt op parameters die kunnen worden behandeld door cosmetische toepassingen. Een klassiek voorbeeld is rimpeldetectie. Als een belangrijk hulpmiddel voor cosmetische problemen heeft de vergrootglastechniek voor gedetailleerd onderzoek van de huid zichzelf bewezen.  Afhankelijk van de vraag zijn verschillende lichtbronnen nuttig. Software-ondersteunde oplossingen stellen u in staat om de huidaandoening te documenteren en u te ondersteunen bij het opstellen van een individueel behandelplan samen met uw klanten. Met deze solide database kunt u ook de successen van de behandeling illustreren. Het gebruik van optische systemen onderstreept de professionaliteit van uw advies.

Wil u meer informatie of advies ontvangen welk type huidanalyse of camera systeem het beste aanlsuit op uw onderzoekswensen? Neem dan graag contact met ons op.

Absolu Beaute

Lorette van’t Hoff
info@absolubeaute.nl
www.absolubeaute.nl

(eigendomsrechten van de foto’s zijn van Courage+Khazaka).

Nog geen lid van de BBF?

Laat aan je klanten zien dat je een betrouwbare en vakkundige beautyprofessional bent, door je aan te sluiten bij de Belgische Beauty Federatie via www.beautyfed.be/register! Als je aan alle voorwaarden voldoet, mag je ons logo dragen als erkende beautyprofessional. Via de zoekfunctie op onze website kunnen consumenten binnen hun regio gemakkelijk zoeken naar goed opgeleide schoonheidsspecialistes, nagelstylistes, visagistes,….. Doe hier je voordeel mee!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar