Belgische Beauty Federatie steunt verbod op zonnebanken

verbod zonnebanken Even onder de zonnebank voor een mooi bruin kleurtje om er opperbest uit te zien voor een speciale gelegenheid? Even bijbruinen om je mooie kleur te behouden na de zomervakantie? Of je huid onder de zonnebank voorbereiden op de zon? Er bestaat geen enkel goed excuus om onder de zonnebank te gaan. De Hoge Gezondheidsraad pleit voor een verbod op zonnebanken. De Belgische Beauty Federatie (BBF) staat volledig achter dit advies! 

Geen excuus voor de zonnebank

De Hoge Gezondheidsraad benadrukt dat wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat UV-stralen, zoals die ook door zonnebanken worden uitgestraald, tot huidkanker en oogziekten kunnen leiden. Te veel mensen denken dat de zonnebank hun huid juist kan helpen om zich voor te breiden op blootstelling aan zonlicht en om verbranding van de huid te voorkomen. Dat is nonsens! Er is geen enkel goed excuus om onder de zonnebank te gaan. Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker zegt hierover: “Er is geen veilige hoeveelheid straling van een zonnebank. Elke blootstelling verhoogt het risico op kanker, zeker voor gebruikers onder de 35 jaar.” Eerder dit jaar pleitte de Stichting tegen Kanker ook al voor een verbod op zonnebanken. 

De zonnebank is in België erg populair

Helaas is de zonnebank in België erg populair. Daarom is het ook zo belangrijk dat er nu eens resoluut aan de bel getrokken wordt. Uit de statistieken blijkt dat in 2015 de zonnebank door 14% van de bevolking minimaal 1 keer werd gebruikt. 62% van de bevolking ging zelfs minimaal 10 keer onder de zonnebank! Meer dan een miljoen Belgen van tussen de 15 en 65 jaar oud gingen in dat jaar onder de zonnebank. De redenen hiertoe?

  • 62% wil een kleurtje krijgen
  • 44% om hun kleur te behouden
  • 47% om hun huid op een zonvakantie voor te bereiden
  • 9% als middel om vitamine D aan te maken

Geen enkele van bovenstaande redenen is een goede reden om onder de zonnebank te gaan. Maar hoe zit dat met vitamine D in ons vaak grijze en regenachtige landje? Er is maar een minimale blootstelling aan UVB-stralen nodig voor de aanmaak van vitamine D. De zonnebank is daarvoor niet nodig. Gemiddeld dagelijks een kwartiertje 5% van je lichaam onbeschermd blootstellen aan de zon is in de meeste gevallen al voldoende. 

Vele sterfgevallen kunnen voorkomen worden

De Hoge Gezondheidsraad verklaart dat met een volledig verbod op zonnebanken en met behulp van een preventiecampagne tegen huidkanker over een tijdsbestek van 50 jaar circa 6000 sterfgevallen voorkomen kunnen worden. België is niet het eerste en enige land dat zich over deze kwestie buigt. Zonnebanken zijn bijvoorbeeld in Brazilië en Australië al verboden! 

BBF steunt verbod op zonnebanken

Als beauty federatie vinden we het belangrijk om onze leden, de beauty sector en de media te laten weten dat wij achter het advies van de Hoge Gezondheidsraad staan om zonnebanken te verbieden. We willen van deze gelegenheid gebruik maken om schoonheidsinstituten te adviseren om niet langer te investeren in zonnebanken voor hun zaak. We verwachten dat het verbod op zonnebanken, nu of later, er zeker zal komen. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van de schoonheidsspecialist om de huid van hun klanten zo optimaal mogelijk te verzorgen en om de gezondheid van de huid te verbeteren. Het zou dan hypocriet zijn om naast huidverzorging, ook faciliteiten aan te bieden die de huid onmiskenbaar schade toebrengen.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar