Een stagiaire in mijn salon een goed idee?

StagiaireVoor veel ondernemers is een stagiaire een goedkope hulp in de zaak. Enkel en alleen een stagiaire aannemen, omdat je een goedkope kracht nodig hebt? Dat is een verkeerde instelling. Je moet als salon je stagiaire wat te bieden hebben; je zult voldoende tijd en aandacht aan je stagiaire moeten besteden. Een stagiaire in mijn salon een goed idee? Lees hier meer over de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij het aannemen van een stagiaire!

Wanneer NEEM je beter geen stagiaire aan?

Neem in ieder geval geen stagiaire aan met het idee dat je een goedkope arbeidskracht nodig hebt. Of omdat het je wel fijn lijkt om een hulpje te hebben die koffie kan zetten en de vervelende klusjes van je over kan nemen, zodat jij meer tijd hebt voor belangrijkere zaken. Een stagiaire zal je vooral in de eerste weken meer werk opleveren. Je moet de stagiaire wegwijs maken in jouw salon, je moet veel uitleggen en je dient daarnaast ook goed contact te onderhouden met de school.

Ook zul je je stagiaire moeten helpen met het maken van het stageverslag. Vaak komt een stagiaire met bepaalde opdrachten van school, waar je tijd in moet steken, bijvoorbeeld het maken van een vragenlijst, een verdieping in een bepaalde behandeling, etc. Wanneer het om korte stages gaat van bijvoorbeeld 3 maanden of stages van maar 1 dag in de week, is je stagiaire weer weg voordat hij of zij eenmaal goed is ingewerkt.

Waarom wel een stagiaire aannemen?

Allereerst omdat je een passie hebt voor je vak en je deze passie graag met anderen wilt delen. Je neemt een stagiaire, omdat het je voldoening geeft om anderen warm te maken voor jouw vak. Je hebt er plezier in om andere mensen iets te leren! Uiteraard is het ook een voordeel dat een stagiaire als extra ondersteuning dient in je salon. Hoeveel profijt je hiervan hebt, zal vooral ook afhangen van de tijd en aandacht die jij steekt in het begeleiden van je stagiaire. Je met dus wel iemand zijn die goed kan uitleggen, graag met anderen samenwerkt en iemand die mensen kan motiveren en inspireren.

Als alles goed verloopt en je stagiaire jouw instructies goed oppikt, dan kun je een goede hulp in je salon hebben. Je bent als salon niet verplicht om een stagevergoeding uit te betalen, maar het is wel gebruikelijk om iets van een vergoeding te geven. Een ander voordeel van een stagiaire is dat deze nieuwkomers binnen de branche een frisse blik kunnen werpen op jouw zaak en werkzaamheden. Vaak is de jongere generatie ook net iets handiger met social media en kan een stagiaire je vooruithelpen met tips en ideeën over de online marketing van je salon of misschien kan je stagiaire tips geven over handige apps voor in je zaak!

Belangrijke aandachtspunten

Voordat je een stagiaire aanneemt, is het belangrijk om goed na te denken over onderstaande aandachtspunten, zodat het hele proces zo soepel mogelijk kan verlopen.

  • De juiste match
    Op de eerste plaats is het belangrijk dat je de stagiaire voldoende te bieden hebt, zodat het voor hem of haar een leerzame ervaring wordt. Sluiten de werkzaamheden die jij graag door een stagiaire zou willen laten uitvoeren aan bij wat de stagiaire wil leren? Wil je stagiaire alles leren over huidverjonging, maar voer jij voornamelijk ontharingsbehandelingen uit, dan is dit zeer waarschijnlijk geen goede match. Net als bij het aannemen van een nieuwe werknemer, is het voor het aannemen van een stagiaire belangrijk dat de betreffende persoon bij jouw zaak past.
  • Schep duidelijkheid binnen je salon
    Als je van plan bent om met stagiaires in je salon te werken, raden we je aan om hier een duidelijk plan voor op te stellen. Beschrijf hierin de gang van zaken met betrekking tot de stagiaires in je salon en zorg dat zowel je stagiaires als medewerkers hiervan op de hoogte zijn. Zo weet iedereen binnen de salon wat hem of haar te wachten staat en wat ervan hen verwacht wordt op dit vlak. Het is ook een goede tip om bijvoorbeeld één vaste stagebegeleider te kiezen binnen je salon.
  • Verantwoordelijkheid
    Een stagiaire in je salon gaat gepaard met veel verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat de kwaliteit van je diensten er niet onder lijdt. Vergeet niet; jij bent als salonuitbater verantwoordelijk voor wat je stagiaire binnen je salon doet. Houd er rekening mee dat een stageovereenkomst geen arbeidsovereenkomst is, maar dat er wel een duidelijke gezagsverhouding bestaat. Daarnaast bestaan er ook allerlei regels over de veiligheid op het werk, het aantal uren dat een stagiaire mag werken, verplichte pauzes en dergelijke. Verdiep je in de voorwaarden en regels die er zijn. Je vindt hierover meer informatie op de website ‘Leerlingenstages en arbeidsreglementering’ van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Doorgaans sluit de onderwijsinstelling een aansprakelijkheidsverzekering af voor de stagiaires van hun opleidingen. Hiermee worden de financiële risico’s gedekt wanneer een stagiaire tijdens de stage iets overkomt of schade aanricht in jouw salon. Controleer altijd of de onderwijsinstelling dit goed geregeld heeft, anders kan jouw salon bij schade wettelijk aansprakelijk gesteld worden en kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.

Sluit altijd een stagecontract af

Wanneer je een stagiaire aanneemt, sluit dan altijd een stagecontract af. Hiermee kun je veel problemen voorkomen. Door specifiek een stagecontract af te sluiten, sluit je een reguliere arbeidsovereenkomst uit en dus ook dat de stagiaire dezelfde rechten en plichten als een werknemer krijgt. Hiermee sluit je uit dat je straks arbeidsloon moet betalen of loonheffingen en premies dient af te dragen. Het stagecontract wordt gesloten tussen de salon, de stagiaire en de onderwijsinstelling. In een stagecontract neem je de volgende gegevens op:

  • Gegevens van de 3 partijen
  • Centraal aanspreekpunt in de salon: de stagebegeleider
  • Centraal aanspreekpunt onderwijsinstelling: de begeleidend docent
  • Periode en duur van de stage
  • Het aantal uren per week
  • Het leerdoel van de stagiaire
  • Omschrijving van de begeleiding
  • Werkzaamheden van de stagiaire
  • Eventuele stagevergoeding
  • Regels waaraan de stagiair zich moet houden
  • Voorwaarden waaronder het contract vroegtijdig beëindigd kan worden
  • Geheimhoudingsplicht stagiaire m.b.t. de bedrijfsgegevens
  • Aansprakelijkheid
  • Regels over wanneer de stagiaire tijdens de stage afwezig mag zijn, bijvoorbeeld in verband met terugkomdagen of excursies van de onderwijsinstelling

Kortom, denk goed na of een stagiaire in jouw salon een goed idee is. Weet waar je aan begint en zorg dat je alles op de juiste manier regelt. Wanneer alles op een prettige manier verloopt kan het voor beide partijen een leuke en leerzame ervaring zijn!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar