Een tweede salon openen? Waarop letten?

tweede salonJe draait al enkele jaren met veel succes een beauty salon. Je wilt meer uitdaging en je wil verder groeien, maar hoe doe je dat? Eigenlijk begint je huidige salon te klein voor je te worden. Dan begint het te kriebelen… en komt langzaam het idee opzetten om een tweede salon te openen? Of misschien loop je al langer met het idee om jouw ‘imperium’ uit te breiden. Is dat een goed idee? Lees hier waar je op moet letten bij een tweede salon openen.

Weet wat de risico’s zijn!

Bij het starten van je eerste salon heb je vast de risico’s onderzocht. Wanneer je een tweede salon start gelden deze risico’s ook, maar je hebt er ook een extra groot risico bij; als je tweede zaak niet slaagt, kan het gebeuren dat je ook je eerste zaak kwijtraakt. Denk er ook aan dat er veel tijd en aandacht gaat zitten in de opstart van je tweede salon. Misschien neem je wel personeel uit je eerste zaak mee. Pas op dat de kwaliteit die je leverde in je eerste salon hierdoor niet achteruitgaat, zodat klanten weglopen. Een andere belangrijke tip: probeer alles zo te regelen dat je eerste salon er niet onder doorgaat als je tweede bedrijf niet goed blijkt te lopen. Je zult daarover afspraken moeten maken met je kredietverstrekker.

Hoe solvabel ben je?

Om het risico te beperken kun je je eerste salon afscheiden van je tweede salon door het als tweede bv op te starten. Hiervoor is het belangrijk dat je behoorlijk solvabel bent, oftewel dat je voldoende solvabel bent. Doorgaans zal een bank alleen jouw tweede salon financieren met als voorwaarde dat jouw eerste zaak als onderpand wordt gebruikt. Dat is een groot risico. Alleen wanneer je voldoende eigen vermogen hebt, is het mogelijk dat een bank je tweede zaak toch financiert zonder je eerste zaak als onderpand in te zetten. De mogelijkheden kunnen per bank verschillen. Vaak geldt dat je je tweede zaak voor minimaal met 55% aan eigen middelen moet kunnen financieren. Informeer naar de voorwaarden van jouw bank.

Gemakkelijk een bestaande salon overnemen?

Misschien zie je de kans om in een ander deel van de stad of in een nabijgelegen dorp een bestaande salon over te nemen. Maar pas op, want wat op het eerste gezicht een leuk ‘koopje’ lijkt, kan een valkuil zijn. Op de eerste plaats is het essentieel dat je eerste salon goed loopt en dat jij daar best een tijdje gemist kan worden, zodat je je op je tweede salon kunt richten. Heb je betrouwbaar personeel in je eerste salon? Heb je iemand die jouw leidinggevende taken daar voor een tijdje goed kan overnemen? Onderzoek vervolgens uitgebreid hoe levensvatbaar je tweede salon is. Waarom staat de salon te koop? Is er wel genoeg klandizie in de directe omgeving? Is de salon goed bereikbaar? Heeft de salon misschien een slechte naam? Is er misschien te veel concurrentie in de omgeving? Houd daar rekening mee bij het nemen van je beslissing.

Voordelen van een gelijksoortige salon

Wanneer je eerste salon succesvol is en een goede naam heeft opgebouwd, heb je het voordeel dat je hierop kunt voortbouwen. Je tweede salon profiteert van de goede naam die je al met je eerste salon hebt opgebouwd. Je tweede salon hoeft niet exact hetzelfde te zijn als je eerste salon, maar het is wel slim om ervoor te zorgen dat ze op elkaar lijken, zodat mensen gemakkelijk de link leggen. Veel klanten en nieuwe klanten in de omgeving van je nieuwe salon zullen een gevoel van herkenning krijgen en daardoor sneller van je diensten gebruikmaken. Dit maakt de kans van slagen van je tweede salon een stuk groter!

Realistische doelstellingen

Er zijn ondernemers die denken dat ze met een tweede salon hun inkomen zullen verdubbelen, maar dat komt zelden voor. Een tweede salon kan een manier zijn om je inkomen te verhogen, maar het zal niet meteen verdubbelen. Het is belangrijk dat je realistische doelstellingen hebt. Het is namelijk niet gemakkelijk om je aandacht en tijd over twee zaken te verdelen. Het runnen van twee bedrijven vraagt om extra goede ondernemersvaardigheden en je moet ook goed kunnen delegeren en andere mensen kunnen aansturen. Vraag jezelf af of je daar ook echt het type voor bent. Je zult nog minder tijd over hebben om je vak van beauty professional uit te voeren.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar