Huidverzorging in de winter

skin winterAls beauty professional brengt elk jaargetijde andere uitdagingen met zich mee. Waar je in de zomermaanden veel te maken hebt met damage control voor overenthousiaste zonaanbidders, vragen de wintermaanden om een heel andere expertise. Wat adviseer jij jouw klanten over huidverzorging in de winter? Hoe behandel jij een droge, schilferige huid? Wij zetten een paar winterse feitjes op een rij.

Eerste hulp bij een droge huid

Van trekkerig en pijnlijk tot geïrriteerd en schilferig: bijna iedereen lijkt in de wintermaanden last te hebben van een droge huid. Dit komt doordat we tijdens de wintermaanden veel meer verblijven in (centraal verwarmde) ruimtes met een relatief lage luchtvochtigheid. Ook in de koude buitenlucht is de luchtvochtigheid lager dan in de zomermaanden. Een lage luchtvochtigheid betekent dat de huid harder moet werken om het vochtniveau in de huid op pijl te houden. Waar het laagje talg op de huid er normaal gezien voor zorgt dat de huid soepel blijft, kan dit in de wintermaanden de grote contrasten in luchtvochtigheid niet altijd bijbenen. Hierdoor kan de huid uitgedroogd raken, wat zich uit in een schilferige of trekkende huid. Gelukkig kunnen dergelijke klachten relatief gemakkelijk verholpen worden. Door simpelweg een bakje water naast de verwarming te zetten, bijvoorbeeld. Zo blijft de luchtvochtigheid in huis op pijl. Daarnaast kun je de huid van je klanten extra ondersteunen door dode huidcellen te verwijderen door middel van een milde scrub. Adviseer je klanten bovendien om agressievere verzorgingsproducten die alcohol of parfum bevatten te vermijden.

De zin en onzin van vochtinbrengende crèmes

Veel van je klanten zullen in de wintermaanden bovendien zweren bij een dagelijkse portie hydraterende crème. Wat doet zo’n crème eigenlijk en is het gebruik inderdaad aan te raden? Het antwoord hierop ligt ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Want hoewel het ‘voeden’ van een droge huid met wat extra vocht een logische stap lijkt, bestaat er niet zoiets als een ‘vochtinbrengende crème’. Simpelweg omdat je huid geen vocht kan opnemen van buitenaf! De vochtbalans in je huid is namelijk volledig afhankelijk van de talgproductie die net onder je huid plaats vindt. De talgklieren, die verantwoordelijk zijn voor je talgproductie, laten zich (helaas) niet beïnvloeden door een extern aangebrachte crème. Dit betekent echter niet dat het smeren van hydraterende crèmes geen zin heeft. Een hydraterende crème voorziet de huid namelijk van een extra beschermlaag, waardoor de huid beter in staat is om het vocht dat het van nature produceert vast te houden. Vocht ‘inbrengen’ doen hydraterende crèmes dus niet, maar vocht vasthouden des te meer!

HUidverzorging in de winter: primers

Behalve het in balans houden van de vochtbalans in de huid, kun je als beauty professional je klanten ook helpen bij het selecteren van de juiste concealers en primers tijdens de wintermaanden. Want tussen al die tinten en producttypen kan het aardig lastig kiezen zijn. Vooral als je je bedenkt dat de enige echt goede kleur voor een primer groen is. Waarom groen? Omdat dit als geen andere de rode gloed van een geïrriteerde huid egaliseert. Kies je bovendien voor een primer die siliconen bevat, dan geef je de huid nog een extra beschermlaagje. Op die manier is de kans nog kleiner dat je huid teveel vocht verliest in ruimtes met een lage luchtvochtigheid.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar