In quarantaine als ondernemer; heb ik recht op steun?

Waar heb je recht op als ondernemer in quarantaineHet aantal coronabesmettingen zit weer in een stijgende lijn. Het is niet ondenkbaar dat je hier ook de consequenties van ondervindt. Als salonhouder wil je natuurlijk liever niet stilzetten, maar wat als je dan toch als ondernemer in quarantaine moet, omdat je positief getest bent op corona? Je ziet je bedrijf stilvallen en je omzet dalen! Heb je als ondernemer dan recht op steun? De Belgische Beauty Federatie heeft hier op een rij gezet, waar je recht op hebt als je als ondernemer in quarantaine moet.

In quarantaine als ondernemer: wel of niet ziek door het coronavirus?

Of je nu wel of niet ziek bent geworden bij een besmetting door het coronavirus, je zult in beide gevallen in quarantaine moeten om te voorkomen dat je anderen besmet. In beide situaties kun je een beroep doen op steunmaatregelen. Voor elke situatie bestaan andere type uitkeringen. We vertellen je er hieronder meer over.

Positief getest en ziek door het coronavirus

Stel je bent positief getest op het coronavirus en je bent hierdoor ziek geworden. Dan heb je, als je minimaal 8 dagen ziek bent, recht op ziekte-uitkeringen. Daarvoor klop je aan bij je ziekenfonds. Doordat je beauty salon dicht is, zie je ook je omzet dalen. Daarvoor kun je een beroep doen op het crisis-overbruggingsrecht wegens omzetdaling. Deze steun vraag je aan bij jouw sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Let op: krijg je in een bepaalde maand beide uitkeringen, houd er dan rekening mee dat je uitkering crisis-overbruggingsrecht wordt verminderd met de ziekte-uitkering.

Positief getest, maar niet ziek

Sommige zelfstandigen kunnen als ze positief zijn getest gewoon thuis in quarantaine werken. Als salonhouder is dat een ander verhaal. Je kunt in die situatie dan een beroep doen op twee steunmaatregelen, namelijk het crisis-overbruggingsrecht wegens quarantaine of het crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling:

  • Crisis-overbruggingsrecht wegens quarantaine
    Voor het aanvragen van deze uitkering moet je je activiteiten minimaal gedurende 7 opeenvolgende kalenderdagen stil hebben moeten leggen. Deze steun vraag je aan bij je sociaal verzekeringsfonds. Je dient hiervoor als bewijs een quarantaineattest te overleggen. Je kunt deze uitkering bijvoorbeeld ook aanvragen als je minimaal 7 dagen niet kunt werken, doordat je kind wegens corona niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan.
  • Crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling
    Heb je te kampen met een grote omzetdaling doordat je als ondernemer in quarantaine zit? Dan is het beter om een beroep te doen op het crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling, want dit bedrag is hoger. Ook deze aanvraag dien je in bij je sociaal verzekeringsfonds. Het is niet mogelijk om beide uitkeringen te ontvangen. Het is daarom verstandig om altijd eerst te controleren of je voor deze regeling in aanmerking komt.

Samen sterk voor de beauty branche

Het blijven lastige tijden voor veel ondernemers in onze branche. We houden je hier en via de Facebookpagina van de Belgische Beauty Federatie op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen en de consequenties daarvan op onze branche.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar