Is er een beroepsfederatie voor kappers in België?

aansluitingsvoorwaarden om je als kapper aan te sluiten bij de BBF.

Zou je je graag als kapper/kapster aan willen sluiten bij een netwerk van gecertificeerde professionals binnen de branche? Dan ben je bij de Belgische Beauty Federatie (BBF) aan het juiste adres. Binnen de BBF hebben we namelijk een speciale tak, die compleet gericht is op professionals binnen de kappersbranche. Deze tak van de BBF heet ‘United Hairdressers, oftewel ‘UH!’ Lees hier meer over de aansluitingsvoorwaarden en wat United Hairdressers als beroepsfederatie voor je kan betekenen!

Wat doet United Hairdressers nu juist?

Allereerst vertellen we je graag wat meer over waarom onze beroepsfederatie voor kappers zo belangrijk is voor de beauty sector. Wij vinden het essentieel dat er een organisatie is die centraal georganiseerd de gemeenschappelijke belangen van kappers en aanverwante beroepen, verdedigt. Zo beheert UH! onder meer een meldpunt voor misbruiken binnen de sector. Samen staan we namelijk sterker.

Daarbij vertegenwoordigen we onze beauty professionals in het contact en in de onderhandelingen met officiële instanties. We staan eveneens in voor het beheer van certificeringsregels voor de kapperssector en voor het beheer van een openbaar register van gecertificeerde beauty professionals. Dit is echter nog maar een selectie van de taken, die we op ons nemen.

Welke aansluitingsvoorwaarden zijn er voor kappers/kapsters?

Een van de doelen van United Hairdressers is om een verregaande professionalisering van de kapperssector te realiseren. Om die reden hebben we een aantal voorwaarden opgesteld voor onder meer kappers. We vragen bij de aanmelding van je lidmaatschap daarom om de volgende formaliteiten:

 • Erkend diploma of aantoonbare beroepservaring
 • Actief ondernemingsnummer of ingeschreven als werknemer

Je dient in ieder geval over voldoende kennis te beschikken over de volgende onderwerpen:

 • Vakgerelateerde anatomie, pathologie & fysiologie
 • Uitgebreide kennis van haarverzorging
 • Kennis van morfologie
 • Praktische vaardigheden: knippen, föhnen & styling
 • Kleurenleer en haarkleuringen
 • Ergonomie
 • Salonbeheer

Hier vind je meer informatie over de aansluitingsvoorwaarden voor kappers bij United Hairdressers.

We zijn er voor meer dan alleen kappers/kapsters!

Hierboven lieten we al doorschemeren dat UH! gericht is op professionals binnen de kappersbranche. Daaronder vallen niet alleen kappers. Ook de volgende beroepsbeoefenaars kunnen zich bij ons aansluiten:

 • Barbier
 • Haarwerker
 • Hairstylist
 • Leraren en trainers
 • Leveranciers
 • Scholen en opleiders
 • Studenten

Al deze beroepen vormen een belangrijke schakel binnen het geheel van de sector, evenals studenten. Als student dien je in het laatste jaar van je opleiding tot kapper of een van bovenstaande aanverwante beroepen te zitten. Op de website van United Hairdressers vind je hierover alle informatie.  

DE VOORDELEN VAN EEN LIDMAATSCHAP VAN UH!

Een van de grote voordelen om je als kapper aan te sluiten bij United Hairdressers is dat je opgenomen wordt in het openbaar register van gecertificeerde professionals binnen de kapperssector. Hierdoor ben je goed vindbaar voor nieuwe klanten, die in hun regio zoeken naar een betrouwbare kapper/kapster. Via de zoekmachine op onze homepage ben je gemakkelijk vindbaar.

Met je erkenning via UH! kun je je profileren als een vakkundige en betrouwbare kapper/kapster. Je klanten zijn ervan verzekerd dat ze bij jou in goede handen zijn. Je hebt na de goedkeuring en de betaling van je lidmaatschap het recht om het logo van de beroepsfederatie te gebruiken.

Je kunt steeds met vragen over het beoefenen van je vak bij ons terecht. Daarnaast bevorderen we ook de sociale contacten en samenwerking tussen beauty professionals en aanverwante professionals.

WIL JE JE GRAAG ALS KAPPER AANSLUITEN BIJ United Hairdressers!?

Neem dan hier een kijkje op de website van United Hairdressers. Hier vind je meer informatie over onze missie, doelstellingen, deontologische code en over de aansluitingsvoorwaarden. Je vindt hier ook het aanmeldformulier voor je UH! lidmaatschap. We hopen je gauw te mogen verwelkomen bij onze beroepsfederatie!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar