Is het gebruik van chemische peelings wel veilig?

Hoe veilig zijn chemische peelins voor de huid?

‘Ik wil graag een mooie, gladde en egale huid.’ Dat zul je vaak te horen krijgen van klanten, die aankloppen bij jouw beauty salon. Er bestaan veel verschillende beauty behandelingen en producten, waarmee je de huid van je klant kunt verbeteren. Een van die behandelingen is een chemische peeling of een fruitzuur peeling. Bij de woorden ‘chemisch’ en ‘zuur’ zetten veel mensen nog weleens hun vraagtekens. Is het gebruik van chemische peelings wel veilig? Dat is een vraag waar we in dit artikel antwoord op geven.

Chemische peeling: wat is het eigenlijk?

Laten we meteen maar een misverstand uit de wereld helpen; de producten die voor de chemische peelings worden gebruikt, zijn niet chemisch. De ingrediënten van chemische peelings zijn juist ‘natuurlijke’ zuren. Hoe zit dat dan? We noemen deze behandeling een ‘chemische’ peeling, omdat het een chemische reactie in de huid veroorzaakt. Wat er gebeurt, is dat de dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid losgeweekt worden. Hierdoor komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte, waardoor er een egale en gezond glanzende huid tevoorschijn komt. Kortom, het proces van huidvernieuwing krijgt een zetje. Daarbij is de huid nu veel toegankelijker voor werkstoffen, die echt iets voor de huid kunnen betekenen.

Wat doet een chemische peeling nog meer?

Voor alle duidelijkheid, er bestaan verschillende soorten chemische peelings. Oftewel, er kunnen verschillende soorten zuren gebruikt worden, die elk hun eigen uitwerking op de huid hebben. We zullen hier enkele van deze zuren kort bespreken:

Glycolzuur

Dit zuur helpt om de doffe huid te verfrissen en de tekenen van het ouder worden te vervagen. Denk aan het vervagen van pigmentvlekjes, lijntjes en rimpels.

Salicylzuur

Een peeling met dit zuur is zeer doeltreffend voor het verhelpen van een vette huid en het verminderen van comedonen en acne. Het heeft een ontstekingsremmende werking.

Melkzuur

Chemische peelings met melkzuur stimuleren de aanmaak van hyaluronzuur, waardoor je minder snel last hebt van rimpels. Het is ook goed voor de gevoelige huid en de droge huid. Daarnaast kan het eveneens rosacea en zonschade verminderen.

Verder zijn chemische peelings goed voor het stimuleren van de aanmaak van collageen en elastine; twee bouwstenen die de huid zijn elasticiteit en stevigheid geven. Dit effect kun je extra ondersteunen, door na afloop producten met retinol te gebruiken. Dit helpt bovendien ook om hyperpigmentatie tegen te gaan. De huid dient na een chemische peeling extra goed beschermd te worden tegen de zon, door dagelijks een zonnebrandcrème met SPF 50 te smeren.

Niets aan de hand! Of toch wel?

Zoals je hebt gelezen, heeft de huid veel baat bij een chemische peeling. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het verkeerd toepassen van de behandeling, bijvoorbeeld een chemische peeling in de verkeerde concentraties, kan de huid schaden. De zuren dringen namelijk diep door in de huid. Een degelijke opleiding, waarin je leert om op een verantwoorde en veilige manier te werken met chemische peelings is essentieel. Je dient uitgebreide kennis te hebben van de huid, de werking van de zuren, een goede huidanalyse kunnen maken en in staat zijn om samen met je klant de juiste samenstelling te bepalen om het gewenste effect te bereiken.

Wat kan er misgaan met chemische peelings?

‘Dat kan ik thuis ook!’ Dat is wat veel mensen soms denken. Adviseer je klanten om NIET thuis met chemische peelings aan de slag te gaan. Helaas zijn chemische peelings met erg hoge concentraties aan zuren zomaar verkrijgbaar in webshops. Deze kunnen de huid irriteren en soms zelfs tot de verbranding van de huid leiden. Druk je klanten op het hart dat ze het verzorgen van hun huid met dit soort beauty behandelingen aan jou als professional overlaten. Jij hebt hier de juiste opleidingen en bijscholingen voor gevolgd. Jij kunt de huid goed analyseren en vervolgens beoordelen of een bepaalde behandeling en specifieke producten geschikt zijn. Ook is je klant bij jou aan het juiste adres voor advies en nazorg.

Is het gebruik van chemische peelings wel veilig?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, maar wel alleen als je hiervoor een goede opleiding hebt gevolgd en je dus als huidexpert weet wat je doet. Dit is geen DIY-behandeling! De Belgische Beauty Federatie wil benadrukken hoe belangrijk het is dat je je klanten goed voorlicht en goed adviseert. Een van onze doelen is het stimuleren van de professionalisering van onze branche. Daar hoort ook het attent maken van consumenten bij, onder andere op de gevaren van het thuis experimenteren met behandelingen, die eigenlijk alleen maar toevertrouwd horen te worden aan professionals. Word lid van de Belgische Beauty Federatie en laat zien dat jij je vak serieus neemt en dat de gezondheid van je klanten topprioriteit is!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar