Mag ik zelf cosmetica maken voor mijn salon?

Op internet kun je heel wat ‘receptjes’ vinden om zelf cosmetica te maken. Als beauty liefhebber heb je daar mogelijk veel interesse in. Het is leuk om zelf te bepalen welke ingrediënten je in de producten stopt. Vooral onder het mom van ‘natuurlijk, duurzaam en gezond’ kan het voor jou als beauty professional interessant zijn om hiermee aan de slag te gaan. Maar mag je eigenlijk wel zelf cosmetica maken? En mag je deze producten zomaar in je salon verkopen?

Veiligheid staat boven alles!

Of je nu cosmeticaproducten gaat maken voor eigen gebruik of voor andere doeleinden, dan is het altijd belangrijk dat je producten veilig zijn. Gebruik in ieder geval alleen grondstoffen die wettelijk zijn toegestaan in cosmetica. Controleer ook altijd of de grondstoffenleverancier aan de wettelijke eisen voldoet. Verder dienen hygiëne en veiligheid bij het bereiden van de producten altijd topprioriteiten te zijn.

Voor eigen gebruik of voor in je salon?

Bij zelf cosmetica maken is het belangrijk dat je duidelijk je doel bepaalt. Ga ik de producten alleen zelf gebruiken, ga ik ze aan andere mensen (gratis) aanbieden als cadeautje of ga ik ze gebruiken of verkopen in mijn eigen salon? Wanneer je de producten alleen voor jezelf gebruikt, dan ben je daar uiteraard vrij in. Ga je de producten weggeven, dan heb je een grote verantwoordelijkheid. Jij bent er verantwoordelijk voor dat het product veilig is. Richt het product schade aan, dan kun jij hiervoor verantwoordelijk gesteld worden. Stel je wilt je zelfgemaakte producten in je eigen salon aanbieden, dan zullen ze aan de eisen van de Cosmeticaverordening moeten voldoen. Daar komt nogal wat bij kijken!

Je producten moeten gecontroleerd worden

Voor het aanbieden van je eigen cosmeticaproducten op de markt bestaan strenge regels. Op de eerste plaats moet de veiligheid van je producten gecontroleerd worden door een veiligheidsbeoordelaar. Dit moet een professional zijn die daartoe speciaal is opgeleid en die daartoe bevoegd is. Dit is ook meteen erg kostbaar. Veel salonhouders zien om deze reden dan ook vaak af van het lanceren van eigen cosmeticaproducten. De cosmeticaproducten worden beoordeeld op de kwaliteit van de grondstoffen, het fabricageproces, de samenstelling van het product en de effecten op de consument. 

Het productinformatiedossier en etiket

Er moet een nauwkeurig productinformatiedossier bijgehouden worden met een beschrijving van het product. Ook moet je hierin aantonen dat het product bij normaal gebruik veilig is. Daarbij onderbouw je in dit dossier je productclaim. Met de productclaim wordt de bewering bedoeld over wat het product doet, denk bijvoorbeeld aan ‘hydrateert de droge huid’ of ‘vermindert rimpels’. Vervolgens dien je te beschrijven dat het product vervaardigd is volgens goede productiepraktijken. Het etiket op het product moet ook aan een aantal strenge eisen voldoen. Je bent verplicht om de volgende gegevens te vermelden op het etiket:

  • Naam en adres van de verantwoordelijke
  • Inhoud zonder verpakking (nominale inhoud)
  • Ingrediëntenlijst
  • Functie van het product (als dit niet vanzelfsprekend is)
  • Minimale houdbaarheid
  • Indien nodig een gebruiksaanwijzing
  • Lotnummer

NB: De gebruiksaanwijzing en de functie van het product dien je te vermelden in alle talen van de verkoopregio. In België betekent dit in het Nederlands en/ of Frans of Duits.

Cosmeticaproducten notificeren bij de Europese Unie

Als je in België cosmetica wilt gaan produceren en op de markt brengen, dan moet je dit melden bij de dienst Cosmetica van de FOD Volksgezondheid. Je zult dan allerlei gegevens door moeten geven. Voordat je een cosmeticaproduct op de markt brengt, dien je ook eerst alle gegevens van je product bij de Europese Unie te notificeren. Dit gebeurt via het Cosmetic Product Notification Portal. Diverse instanties in België, zoals de FOD Volksgezondheid, het Antigifcentrum en alle verantwoordelijke personen en verdelers van cosmetica hebben toegang tot deze databank. De FOD Volksgezondheid stelt ook mee de normen op die er gelden voor cosmetica, controleert de cosmetica op de Belgische markt en verzamelt gegevens over bijwerkingen van cosmetica.

Ernstige bijwerkingen altijd melden!

Het kan gebeuren dat consumenten gezondheidsproblemen hebben gekregen na het gebruik van een cosmeticaproduct dat jij vervaardigd hebt en dit bij jou melden. Het is dan belangrijk dat je ernstige bijwerkingen altijd meldt bij de FOD Volksgezondheid. Dit kan via het volgende e-mailadres: cosmetovig@gezondheid.belgie.be. Misschien is het nodig om het product (tijdelijk) van de markt te halen. Mogelijk kun je de samenstelling of het etiket van het product in de tussentijd aanpassen.

Kortom, je mag niet zomaar de cosmeticaproducten die je in je eigen keuken maakt gebruiken en aanbieden in je salon. Ben je ervan bewust dat hier hele strenge regels voor bestaan. Dat is niet voor niets; de gezondheid van je klanten dient altijd voorop te staan. Is het jouw droom om een eigen cosmeticalijn te starten? Ga er dan voor, maar houd je steeds aan alle regels en weet wat je allemaal te wachten staat!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar