Een marktonderzoek: Hoe begin je eraan?

In onze vorige blog vertelden we je al het nut van een marktonderzoek. En dit zowel voor startende als bestaande beautysalons.

Maar hoe begin je daar nu aan?

Het uitvoeren van een marktonderzoek voor je beautysalon kan in verschillende stappen worden onderverdeeld. Hier is een algemeen overzicht van hoe je dit kunt aanpakken:

Bepaal je onderzoeksdoel: Definieer duidelijk het doel van je marktonderzoek. Of het nu gaat om het begrijpen van klantbehoeften, het evalueren van concurrentie of het bepalen van de prijsstrategie, een helder doel zal je helpen bij het verzamelen van gerichte informatie.

Bepaal je doelgroep: Identificeer de specifieke doelgroep(en) die je wilt bedienen. Denk aan leeftijdsgroepen, geslacht, demografische kenmerken en lifestyle. Dit helpt je om je onderzoek te richten op de mensen die het meest waarschijnlijk je diensten zullen afnemen.

Analyseer de concurrentie: Onderzoek andere beautysalons in jouw regio. Kijk naar hun dienstenaanbod, prijsstelling, merkpositionering en klantbeoordelingen. Dit geeft je inzicht in de sterke en zwakke punten van je concurrenten en helpt je om je eigen salon te differentiëren.

Kies de juiste onderzoeksmethoden: Selecteer de meest geschikte onderzoeksmethoden op basis van je doel en doelgroep. Enquêtes, interviews, focusgroepen en observaties zijn veelvoorkomende methoden.

Online enquêtes via platforms zoals SurveyMonkey, Google Forms of e-mail kunnen handig zijn voor breed kwantitatief onderzoek. Maak enquêtes om de behoeften, voorkeuren en verwachtingen van je potentiële klanten te begrijpen. Je kunt online enquêtes verspreiden via sociale media, e-mail of je website. Stel vragen over de soorten diensten die ze zouden willen, hun favoriete merken, prijsbereidheid, enzovoort.

Organiseer persoonlijke interviews of focusgroepen met potentiële klanten. Dit geeft je diepgaandere inzichten en de mogelijkheid om meer open gesprekken te voeren over hun behoeften en verwachtingen.

Zorg er voor dat je vragen duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Houd de vragen gericht op je onderzoeksdoel en vermijd dubbelzinnige formuleringen. Maak gebruik van een mix van gesloten vragen (meerkeuze) en open vragen voor diepgaandere inzichten.

Als je het budget hebt, overweeg dan om professionals in te schakelen voor complexere onderzoeksmethoden zoals focusgroepen of diepgaande interviews. Zij kunnen waardevolle input leveren en helpen bij het interpreteren van resultaten.

Zorg ervoor dat je onderzoek voldoet aan ethische normen en de privacy van de deelnemers respecteert. Informeer de deelnemers over het doel van het onderzoek en verzeker hen dat hun gegevens vertrouwelijk worden behandeld.

Analyseer demografische gegevens: Bestudeer demografische gegevens over je regio, zoals bevolkingsgrootte, leeftijdsverdeling, inkomensniveaus en levensstijl. Deze informatie kan je helpen bij het begrijpen van de algemene kenmerken van je doelmarkt.

Gebruik bestaande bronnen: Maak gebruik van bestaande gegevensbronnen zoals overheidsrapporten, branche-analyses, en demografische gegevens. Deze kunnen je een goed overzicht geven van bredere markttrends en kenmerken.

Evalueer online aanwezigheid: Onderzoek hoe je concurrenten en andere bedrijven in de beautysector online presteren. Analyseer hun websites, sociale media-activiteiten en klantrecensies. Dit kan je ideeën geven over wat wel en niet werkt in de online ruimte.

Bepaal prijsstrategie: Onderzoek wat klanten bereid zijn te betalen voor verschillende beautyservices. Vergelijk je prijzen met die van concurrenten en zorg ervoor dat ze in lijn zijn met de waarde die je biedt.

Houd rekening met trends: Houd de nieuwste trends en ontwikkelingen in de beautysector in de gaten. Dit kan variëren van nieuwe behandelingen en technologieën tot duurzaamheidstrends en wellness-concepten.

Analyseer resultaten en maak beslissingen: Zodra je de gegevens hebt verzameld, analyseer ze dan objectief en zoek naar patronen en trends. Identificeer sterke en zwakke punten, en gebruik deze inzichten om beslissingen te nemen. Pas je dienstenaanbod aan, optimaliseer je marketingstrategie en blijf reageren op veranderingen in de markt.

Het is belangrijk om het marktonderzoek regelmatig bij te werken, omdat de behoeften en trends in de markt kunnen veranderen. Door dit proces regelmatig te herhalen, kun je je beautysalon blijven aanpassen aan de evoluerende verwachtingen van je klanten.

Nog geen lid van de BBF?

Laat aan je klanten zien dat je een betrouwbare en vakkundige beautyprofessional bent, door je aan te sluiten bij de Belgische Beauty Federatie via www.beautyfed.be/register! Als je aan alle voorwaarden voldoet, mag je ons logo dragen als erkende beautyprofessional. Via de zoekfunctie op onze website kunnen consumenten binnen hun regio gemakkelijk zoeken naar goed opgeleide schoonheidsspecialistes, nagelstylistes, visagistes,….. Doe hier je voordeel mee!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar