Overzicht van onze media-actie inzake illegale nagelsalons!

Spotgoedkope illegale nagelsalons rijzen als paddenstoelen uit de grond. Het is hoogtijd dat de overheid stopt met haar struisvogelpolitiek. Het gaat hier om moderne slavernij, het gebruik van schadelijke producten, slechte hygiëne en oneerlijke concurrentie. Recentelijk is hier in de Belgische pers een grootschalig onderzoek naar gedaan, waar wij als Belgische Beauty Federatie (BBF) proactief aan meewerkten. Hier vind je een overzicht van onze media-actie inzake illegale nagelsalons.

BBF zet probleem van illegale nagelsalons in de kijker (2017)

In 2017 publiceerde de Belgische Beroepsfederatie al een artikel over de opkomst van goedkope nagelsalons met vaak Vietnamese en Chinese werknemers. Dit leidde tot een grootscheepse controleactie van de politie en mensen van sociale inspectiediensten en volksgezondheid in een winkelcentrum in Brussel. Daar werden o.a. 10 van de 19 nagelstudio’s verzegeld, vanwege illegale werknemers. De BBF sprak de hoop uit dat het fenomeen van illegale nagelstudio’s nu eindelijk zou worden aangepakt door de overheid. Niet veel later openden hier weer nieuwe malafide salons. Opnieuw is in het winkelcentrum de geur van chemische producten niet te harden.

BBF INFORMEERT DE VRT

In april 2019 werd de BBF gecontacteerd door VRT NWS waarbij we gevraagd werden om onze visie te geven over enkele schoonheidsbehandelingen. Aan het einde van het gesprek heeft de BBF verklaard dat er een groot probleem heerste in het domein van de nagelstudio’s. We hebben de situatie uitgelegd en gevraagd of dit geen onderwerp kon zijn om dieper uit te werken. Enkele weken later werden we gecontacteerd om te melden dat er via onderzoeksjournalistiek een dossier zou worden samengesteld. Sindsdien hebben we als beroepsfederatie alle informatie die wij hadden verzameld gedeeld met het onderzoeksteam. Op basis van onze informatie waren zij in staat om zich een duidelijk beeld te vormen van de problematiek. Wij zijn de VRT, Knack en de Standaard enorm dankbaar om dit dossier de noodzakelijke aandacht te schenken die het verdient! Ondertussen denken we na over de maatregelen die op overheidsniveau kunnen worden geïmplementeerd om deze toestanden in te dijken. We zijn ook gestart met een nieuw groot dossier dat de beautybranche significant zou kunnen hertekenen (in de positieve zin). Hierover zullen jullie ongetwijfeld nog veel artikels zien verschijnen in de toekomst. Een beroepsfederatie moet actief, dynamisch en proactief optreden om de sector te meten, te sturen en te controleren. Als BBF nemen we deze rol graag ter harte!

Belgische media doen onderzoek

Het groeiende aantal Vietnamese en Chinese nagelsalons viel steeds meer mensen op. VRT NWS onderzocht samen met Knack en De Standaard dit probleem onder het mom van ‘De echte prijs van goedkope nagels’ (2 juli 2019). Die echte prijs blijkt moderne slavernij te zijn. Jonge Vietnamezen, die vaak minderjarig zijn, betalen smokkelgeld aan criminele netwerken om naar Europa gebracht te worden. Hier worden ze tegen een hongerloon aan het werk gezet in nagelsalons. Niet alleen in België, maar in steeds meer Europese landen staat dit probleem op de radar.

Radio-interview met voorzitter van de BBF

In diverse televisie- en radioprogramma’s werd deze week aandacht besteed aan deze wantoestanden, waaronder in ‘Het Journaal’ en in ‘Terzake’. Op Radio 1 werd een interview met Mario Blokken, voorzitter van de BBF, uitgezonden (3 juli 2019). Ondertussen is er een kettingreactie aan media-aandacht ontstaan. Het lijkt er bovendien op dat de steden wakker worden. Op de website van HLN wordt op 4 juli 2019 gemeld dat Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, een tweede nagelstudio op de Leuvensestraat heeft gesloten. Op 23 mei sloot hij hier al een andere nagelsalon vanwege aanwijzingen van mensenhandel. Jonge Vietnamese meisjes leefden en werkten hier in slechte omstandigheden.

44 Vietnamese jongeren verdwenen uit opvangcentra

Er is een schokkende bevinding gedaan: sinds 2017 zijn er 44 Vietnamese jongeren verdwenen uit opvangcentra in ons land. Zowel VRT als De Standaard besteedden aandacht aan dit nieuws. We weten niet of deze jongeren in goedkope nagelsalons aan het werk zijn gezet. Wat we wel weten is dat er in andere Europese landen, waaronder in Duitsland en Nederland, verbanden zijn ontdekt tussen vermiste Vietnamese minderjarige migranten en budget nagelsalons. Minderjarige slachtoffers van mensenhandel, die aangetroffen werden in Belgische nagelstudio’s, getuigen ervan dat ze 6 tot 7 dagen per week werkten, vaak 12 uur per dag. Ze kregen hiervoor een hongerloon. Je leest er meer over in het volgende artikel in De Standaard: Nagels lakken om smokkelaars terug te betalen (3 juli 2019).

Stop met het financieren van moderne slavernij

Mario Blokken waarschuwt consumenten dat het risicovol is om in goedkope salons je nagels te laten behandelen. De nagelstylisten hebben geen degelijke opleiding genoten, er worden soms producten gebruikt die niet zijn goedgekeurd in de EU, de UV-lampen zijn niet altijd goed ingesteld en de hygiëneomstandigheden zijn slecht. De BBF krijgt regelmatig klachten over ontstoken nagelriemen, loslatende nagels en brandwonden aan vingertoppen. Maar dat niet alleen; klanten die hier hun nagels laten behandelen financieren moderne slavernij (Knack 3 juli 2019).

Waarop letten als je naar een nagelsalon gaat?

Malafide nagelsalons kunnen alleen overleven als ze genoeg klanten hebben. Stap je hier als consument binnen, dan kies je voor het financieren van moderne slavernij. Dat wil toch niemand op zijn geweten hebben? Daarnaast breng je je eigen gezondheid in gevaar. Er zijn 5 zaken waar je op kunt letten als je naar een nagelsalon gaat:

 • Pas op voor té lage prijzen
  Prijzen van € 10 tot € 15 zijn te mooi om waar te zijn. Bij betrouwbare nagelsalons liggen de prijzen tussen de € 30 en € 60. 
 • Lidmaatschap van beroepsfederatie
  In erkende nagelstudio’s hangt een erkenningsbordje van de beroepsfederatie. Dit dient als garantie dat de nagelstyliste een degelijke opleiding heeft genoten en er de juiste hygiënemaatregelen worden getroffen.
 • Er hangt een sterke chemische geur
  Er dient in een nagelsalon een goede afzuiging en ventilatie te zijn, vanwege schadelijke acryldampen en fijn stof.
 • Personeel dient Nederlands, Frans of Engels te spreken
  Vragen en problemen moeten goed besproken kunnen worden met de professional.
 • Welke producten worden gebruikt?
  Je kunt vragen om de producten te bekijken. Gaat het om goedgekeurde producten in de EU? Als er alleen Aziatische taal op het etiket staat, kun je hier terecht je vraagtekens bij zetten.

In dit artikel op de website van VRT gaat Mario Blokken dieper in op deze 5 tips waar je als consument op kunt letten.

Overzicht van alle media-actie:

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar