Pas op voor namaak cosmetica!

namaak cosmeticaMake-up en andere cosmeticaproducten van gerenommeerde merken die te goedkoop zijn om waar te zijn? Die zijn dat meestal ook! Helaas is de cosmeticasector, samen met de sportkleding- en geneesmiddelensector, de zwaarst getroffen sector als het gaat om namaakproducten. Als Belgische Beauty Federatie willen we dan ook onze leden en consumenten waarschuwen om hier alert op te zijn.

Namaak cosmetica haalt de sector onderuit

Piraterij heeft een grote invloed op onze sector; het levert omzetverlies op en zorgt voor minder banen. Daar is niemand bij gebaat. De cijfers van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) liegen er niet om. Volgens deze cijfers zijn namaakproducten in België jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 1,9 miljard euro omzetverlies en voor circa 8800 niet-gecreëerde jobs in de reguliere economie binnen negen sectoren. Wanneer we naar de hele Europese Unie kijken, dan bedraagt de totale omzetverlies zo’n 83 miljard euro en gaat het om 790.000 gemiste banen.

Gevolgen voor de gezondheid

Cosmeticaproducten moeten binnen de Europese Unie aan zeer strenge eisen voldoen met het oog op de gezondheid van de consument. Er wordt gecontroleerd of er geen schadelijke ingrediënten in de producten zitten. Maar hoe zit dat met de namaakproducten? Daarvan weet men niet wat er precies in zit. Eén ding is zeker, deze producten zijn een stuk goedkoper, omdat er bespaard is op de ingrediënten. Dit kan de gezondheid van de consument in gevaar brengen. Goedkoop kan al snel duurkoop blijken als het product voor allergische reacties, zwellingen en ontstekingen zorgt. Maar de gevolgen kunnen nog veel groter zijn.

Er zijn diverse gevallen bekend van namaak make-up producten op de Europese markt, waarin zeer schadelijke ingrediënten voorkomen, zoals kwik, cyanide en arsenicum. Naast korte-termijn effecten als allergische reacties, kunnen dergelijke ingrediënten op de lange termijn tot ernstige klachten leiden. Een zwaar metaal als kwik kan bij langdurige blootstelling de zintuigen aantasten en cyanide staat bekend om het veroorzaken van symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en verwardheid.

Hoe wordt piraterij bestreden?

Het is een lastige klus om piraterij binnen de beautybranche te bestrijden. Er zijn talloze webshops die make-up en andere cosmetica aanbieden. De digitalisering heeft het de fraudeurs een stuk gemakkelijker gemaakt. In ons land wordt er ondertussen streng op gecontroleerd door FOD Economie en de douane. De douane is bevoegd om in te grijpen als ze ontdekken dat er namaakgoederen worden ingevoerd, uitgevoerd of wederuitgevoerd. De douane is ook gemachtigd om hiertegen op te treden op nationaal grondgebied.

Afgelopen jaar slaagden de FOD Economie en de douane erin om bijna 3000 websites, die namaakproducten verkochten, op te heffen. Het is echter nodig om de strijd aan te blijven gaan, want waar de ene website sluit, wordt de andere weer geopend. Het is dweilen met de kraan open. Daarom is het ook zo belangrijk dat we als beauty branche alert zijn op dit probleem.

Wat kunnen we als sector doen?

Veel consumenten hebben vaak niet eens in de gaten dat ze namaakproducten kopen. Ze komen via shopping apps en de internetzoekmachines gemakkelijk op websites van onbetrouwbare leveranciers terecht. Als sector is het daarom belangrijk dat we mensen blijven waarschuwen voor dit veelvoorkomende probleem, zodat zowel professionals als consumenten alert blijven op dit soort praktijken. Als schoonheidsspecialist kun je klanten waarschuwen voor spotgoedkope online koopjes. Ga je als beauty professional op zoek naar producten voor je salon, ben ook dan alert op namaakproducten. Je kunt ze herkennen aan:

  • Bizar lage prijs
  • Slechte kwaliteit van de producten
  • Slechte afwerking van de producten
  • Ongewone verkooppunten, verkoop in het zwart
  • Verpakkingen en handleidingen met veel spelfouten
  • Ontbreken van ondernemingsnummer op de website
  • Ontbreken van duidelijke contactgegevens

Wat te doen bij twijfel?

Twijfel je of een product echt of namaak is? Bekende cosmeticaproducten hebben op hun website vaak een lijst staan met officiële verkooppunten (zowel online als offline) waar je hun authentieke producten veilig kunt verkrijgen. Gerenommeerde cosmeticamerken zullen nooit hun producten aanbieden via internetveilingen, straatverkopers, onafhankelijke boetiekjes en niet-erkende online retailers. Vermoed je dat je te maken hebt met een aanbieder van namaakproducten, neem dan contact op met de originele producent van de producten om de namaak aan te geven, zodat er actie ondernomen kan worden.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar