Peptiden: wat zijn het en wat doen ze voor de huid?

wat zijn peptiden en wat doen ze voor de huid? De Belgische Beauty Federatie geeft antwoord.Als beauty professional weet je als geen ander, dat de huid een behoorlijk complex orgaan is. Dagelijks krijg je cliënten in je behandelstoel, die graag een mooiere en frissere huid wensen. Steeds meer mensen zijn bovendien op zoek naar geschikte anti-aging behandelingen, om de tekenen van het ouder worden te vertragen en charmant oud te worden. Dat is waar binnen de beauty branche vaak de term ‘peptiden’ om de hoek komt kijken. Wat zijn peptiden nu juist? En wat doen peptiden voor de huid? Daar schijnen we in dit artikel het licht op!

Wat zijn peptiden nu juist?

Als er een ingrediënt is in anti-aging beauty producten waar je veel over hoort, dan zijn dat wel peptiden. Om je te helpen om steeds actuele vakkennis paraat te hebben, vatten we hier nog eens samen wat peptiden zijn. Peptiden zijn aminozuren, die als bouwstoffen dienen voor je lichaam en vooral ook voor je huid. Oftewel, peptiden zijn de bouwstoffen voor collageen en elastine. Dit zijn lichaamseigen vezels, die je huid stevig en soepel maken. Met het ouder worden kan de aanmaak van deze vezels verminderen. Dat gebeurt onder meer onder invloed van externe factoren, waarvan de zon een van de grootste boosdoeners is. Dit kun je echter compenseren door producten met peptiden te gebruiken in je huidbehandelingen.

Peptiden dringen goed in de huid door

Als je in je beauty salon wilt gaan werken met peptiden, dan is het belangrijk dat je weet hoe peptiden in de huid werken. De reden dat peptiden zo effectief zijn in anti-aging behandelingen, is omdat ze doorgaans goed in de huid kunnen doordringen. Dat komt omdat peptiden aminozuren zijn en nog geen eiwitten. Ze dienen als de bouwstoffen voor eiwitten. In tegenstelling tot collageen, waarvan de moleculen te groot zijn, kunnen peptiden in cosmetica in de huid doordringen om daar daadwerkelijk bepaalde processen in werking te zetten. Er bestaan echter verschillende soorten peptiden, met elk hun eigen uitwerking. Ook daar vertellen we je graag wat meer over.

Wat doen peptiden voor de huid?

Er bestaan verschillende soorten peptiden. Ze communiceren allemaal met de huid, maar kunnen verschillende processen in werking zetten:

 • Signaalpeptiden
  Deze peptiden geven aan de receptoren in de huid het signaal af dat er collageen weg is. Het lichaam gaat daardoor de collageenproductie verhogen, waardoor de huid steviger wordt.
 • Dragerpeptiden
  De zogeheten dragerpeptiden geven sporenelementen af aan de huid, zoals koper en magnesium, waardoor er een beter huidherstel optreedt.
 • Enzym-remmende peptiden
  De enzym-remmende peptiden vertragen de natuurlijke afbraak van collageen door de huid bij het ouder worden.
 • Neurotransmitter-remmende peptiden
  Dan zijn er ook nog neurotransmitter-remmende peptiden. Deze hebben een ontspannend effect op de huid. Ze ontspannen de mimische spieren, waardoor rimpeltjes verminderen.

Samengevat, zorgen peptiden ervoor dat de huid steviger en veerkrachtiger wordt, dat de huidbarrière sterker wordt en dat lijntjes en rimpels vervagen. Dit alles maakt dat de huid een frissere en jeugdigere uitstraling krijgt.

Tips voor het gebruik van peptiden

Voordat je meteen aan de slag gaat met peptiden in je beauty salon, willen we je graag enkele tips geven:

 • Gebruik moisturizers en serums
  Om de beste resultaten te behalen, kies je voor producten als moisturizers en serums met peptiden. Er zijn ook huidreinigende producten met peptiden op de markt. Dit zijn echter producten die je van de huid af wast, waardoor de peptiden niet optimaal hun werk kunnen doen.
 • Mix aan peptiden
  Zoals je al hebt gelezen, bestaan er vele soorten peptiden met elk hun unieke eigenschappen. Kies daarom bij voorkeur voor een product, waarin meerdere soorten peptiden worden gecombineerd. Met deze peptidencomplexen behaal je gemakkelijker en sneller de gewenste resultaten.
 • Combinatie van peptiden en overige actieve werkstoffen
  Je kunt de positieve uitwerking van crèmes en serums met peptiden verhogen, door voor producten te kiezen, waarin andere actieve werkstoffen zitten, zoals vitamine C, retinol, niacinamide en hyaluronzuur.
 • Supplementen voor de huid
  Een van de trends waar we vandaag de dag binnen de beauty branche niet omheen kunnen, is het voeden van de huid van binnenuit met behulp van supplementen speciaal gericht op de huid. Vooral supplementen met peptiden, viscollageen, hyaluronzuur en vitamine C blijken goede resultaten te geven.

Heb jij al ervaring met het gebruik van huidproducten en/of supplementen voor de huid met peptiden in jouw beauty salon? We horen graag wat jouw ervaringen of tips zijn? Ben je nog geen lid van de Belgische Beauty Federatie, meld je dan hier aan! We houden je graag op de hoogte van wat er speelt binnen onze inspirerende branche!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar