Per 1 juli is een elektronische betaalwijze aanbieden verplicht

Elektronische betaalwijze ook in beauty salons per 1 juli 2022 verplicht Bied jij al een elektronische betaalwijze aan in je beauty salon? De Belgische Beauty Federatie wil je erop attenderen, dat het per 1 juli verplicht is om een elektronische betaalwijze in je zaak aan te bieden. De overheid wil dat het vanaf deze datum voor consumenten mogelijk is om in elke onderneming via de elektronische weg te kunnen betalen. We vertellen je hier meer over het hoe en waarom van deze nieuwe regeling en wat de voordelen hiervan zijn voor jouw zaak.

Geldt deze regeling ook voor mijn beauty salon?

Ja, het is vanaf 1 juli 2022 voor alle handelszaken verplicht om minimaal één elektronische betaalwijze aan te bieden aan de consument. Onder deze handelszaken vallen alle natuurlijke personen of rechtspersonen, die duurzaam een economisch doel nastreven. Ook verenigingen vallen hieronder. Dit voorstel vormde een onderdeel van het actieplan tegen fraude, dat door de minister van financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dit jaar werd gepresenteerd. De minister kreeg groen licht voor dit voorstel en deze nieuwe regel gaat dus per 1 juli van dit jaar in. Het betekent niet dat contante betalingen in je salon verboden worden, maar wel dat je klant als hij of zij dat wil via de digitale weg moet kunnen betalen.  

Welke elektronische betaalwijzen zijn er mogelijk?

Je mag zelf kiezen welke elektronische betaalwijze je wenst in jouw salon. Zo ben je niet verplicht om een betaalterminal te plaatsen in je salon. Je mag je klanten bijvoorbeeld laten betalen via: een app op een smartphone, Bancontact of een online betaalplatform, zoals Mollie of Paypal. De regel is dat er in ieder geval één andere betaalwijze mogelijk moet zijn, dan betalen met contant geld. Let op, want betalingen via cadeaubonnen of andere cheques en betalingen in cryptocurrency worden niet beschouwd als een geldig alternatief voor cash.

Wat zijn de voordelen voor jouw salon?

Heb je je klanten tot nog toe alleen met cash laten betalen? Dan vind je deze wijziging naar een verplichte elektronische betaalwijze in je salon in eerste instantie misschien vervelend. Toch zul je merken dat het juist ook veel voordelen met zich mee kan brengen. We lichten hier de voordelen kort toe:

1. Snelle en eenvoudige transacties

Elektronisch betalen met bijvoorbeeld een pinpas is snel en eenvoudig. Je hoeft je niet druk te maken over wisselgeld. Contactloze betalingen gaan helemaal gemakkelijk en snel. Daarbij hoef je je bij elektronische betalingen ook niet meer bezig te houden met afronden. Alleen voor contante betalingen geldt de wettelijke verplichting om af te ronden.

2. Minder risico op diefstal en fraude

Als meer klanten elektronisch betalen, heb je minder geld in je kassa en is het risico op diefstal en grote financiële schade kleiner. Verder wordt door elektronische betalingen de circulatie van valse bankbiljetten belemmerd, waardoor dit soort fraude wordt beperkt.

3. Je boekhouding wordt eenvoudiger

Het is gemakkelijk om elektronische betalingen bij te houden en je hoeft niet steeds geld naar de bank te brengen. Ook is het risico op fouten in je boekhouding kleiner, dan wanneer je steeds met munten en briefgeld in de weer bent.

4. Besparen op de kosten

Hoewel het mogelijk maken van elektronische betalingen in je salon kosten met zich meebrengt, kun je vervolgens meestal toch besparen. Denk maar eens aan de tijd en kosten voor het tellen van contant geld en het transporteren van het geld naar de bank. Daarnaast hangen de kosten ook af van de soort betaalwijze die je kiest. Is er installatie nodig? Wat zijn de kosten per transactie? Hoeveel technische hulp heb je nodig? Let hierop bij het kiezen van een elektronische betaalmogelijkheid en vergelijk diverse opties.

5. Loop geen klanten mis

Steeds meer mensen hebben geen contant geld meer op zak, waardoor je klanten en inkomsten kunt mislopen als je geen elektronische betaalwijze in je salon hebt. Doordat je vanaf 1 juli verplicht bent een elektronische betaalwijze aan te bieden, geef je je klanten meer vrijheid bij het doen van hun aankopen in je salon.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar