Tips ergonomisch werken voor nagelstylisten

ergonomisch werkenJe vindt je job als nagelstyliste ontzettend leuk; dit wil je de rest van je leven blijven doen. Maar houd je er wel rekening mee dat je op een ergonomische manier werkt? Vandaag heb je misschien nergens last van en kun je de hele wereld aan. Maar als je je werk als nagelstyliste jarenlang dag na dag uitvoert, kun je op den duur last krijgen van allerlei klachten als je niet goed op je werkhouding let. Daarom hier enkele belangrijke tips voor ergonomisch werken voor nagelstylisten.

Voorkom rugklachten met de juiste houding

Als nagelstyliste breng je veel tijd zittend door. Het is belangrijk om goed rechtop te zitten met twee voeten plat op de grond. Je kunt eventueel een voetsteun gebruiken. Let eens op of je de neiging hebt om naar één kant, naar voren of naar achter te leunen. Op de lange duur kan dit rugklachten veroorzaken. Leg alle instrumenten die je gebruikt recht voor je, zodat je niet opzij hoeft te leunen om ze te pakken. Vermijd dat je meer dan 30 cm moet reiken om bij de handen of voeten van je klant te kunnen. Houd je onderarmen steeds parallel met de vloer. Een goede stoel met ruggensteun helpt je om een goede houding aan te nemen. Let op dat de stoel aan beide zijden circa 2,5 cm breder is dan je heupen en dat het een stevige en tegelijkertijd zachte bekleding heeft. Hiermee voorkom je dat er drukpunten ontstaan.

Tip: misschien kun je overwegen om ook een sta-tafel aan te schaffen, zodat je af en toe kunt afwisselen tussen je werk zittend en staand uit te voeren.

Pas op voor nekklachten

Heb je een drukke nagelsalon, dan kan het verleidelijk zijn om tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden een telefoontje te plegen, met je telefoon tussen je oor en je schouder. Ook hebben veel nagelstylisten de neiging om bij het behandelen van de nagels hun hoofd te kantelen of om voorover te buigen met hun hoofd naar de nagels van de klant toe. Dit lijken allemaal kleine details, maar ze kunnen op termijn serieuze nekklachten veroorzaken. Leun daarom zeker niet meer dan 45 graden met je nek naar voor of naar achteren. Om toch prettig je werk uit te kunnen voeren kun je beter de positie van de handen of voeten van je klant aanpassen, leg ze wat hoger of dichter bij je. Het is belangrijk dat je behandelstoel en -tafel verstelbaar zijn en dat ook je eigen stoel in hoogte verstelbaar is.

Klachten in de handen en polsen

Een veelgehoorde klacht onder nagelstylisten die al jaren in het vak zitten, zijn pijn in de handen en de polsen. Deze klachten kunnen ontstaan als je tijdens het geven van je nagelstylingbehandelingen je handen en polsen niet goed recht houdt en ze zijwaarts draait. Let er ook op dat wanneer je de hand of een vinger van een klant vasthoudt, dat je jouw handen in een positie houdt waarin je zo min mogelijk spanning voelt. Je kunt ook spanning in je handen en onderarmen verminderen door je armen niet halverwege op de rand van de tafel te laten rusten, maar door een zachte hand- en armsteun te gebruiken die ervoor zorgt dat je je armen en handen altijd in de juiste houding hebt. Het is ook een goede tip om een elektrische vijl niet te lang achter elkaar te gebruiken, zonder dat je er erg in hebt kunnen de trillingen tot klachten leiden. Neem op tijd even pauze, zodat je je armen, handen en polsen niet overbelast. Tussen de werkzaamheden door kun je kort wat oefeningen doen:

  • De polsen losjes draaien (beide kant op)
  • Vingers tegen elkaar, met de handpalmen een hoek van 45 graden maken
  • Handen tegen elkaar aan en zo ver mogelijk de ene hand met de andere hand achterover buigen
  • De handen ontspannen aan de polsen heen en weer laten ‘bungelen’

Wanneer je niet ergonomisch werkt kan een verkeerde houding van je armen, polsen en handen tot het carpaal tunnelsyndroom leiden. Dit houdt in dat de zenuw die van het midden van de arm naar de hand loopt ter hoogte van de pols bekneld komt te zitten. Dit zorgt voor een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Maar de pijn kan ook uitstralen van de onderarm naar de elleboog en schouder. Als je erop tijd bij bent en je werkhouding aanpast, kunnen de klachten vanzelf overgaan. Zo niet, dan is er vaak een operatie nodig. Kortom, een dergelijke aandoening kan je carrière behoorlijk in de weg zitten! Wees gewaarschuwd!

Tips voor juist tillen en kracht zetten

Je staat er misschien niet bij stil, maar dagelijks zul je ook heel wat tillen en kracht gebruiken. De leverancier brengt dozen met voorraad die je opruimt in de voorraadkamer, je moet zo nu en dan de voet van je klant opheffen tijdens de behandeling en misschien zet je wel onbewust veel kracht bij het oppakken en vasthouden van de instrumenten die je gebruikt. We zetten hier enkele tips op een rij die je helpen om blessures, als spier-, pees- en gewichtspijn, te voorkomen:

  • Voorkom zwaar tillen
    Zorg dat je niet te zwaar hoeft te tillen. Is het toch nodig om bijvoorbeeld dozen te tillen die zwaar zijn, span dan in ieder geval je buikspieren goed aan en gebruik vooral je buikspieren en benen om het gewicht te dragen, om zo je rug te sparen.
  • Gebruik een keukentrap of bankje
    Stel je wilt dozen op de bovenste plank van je voorraadkast plaatsen. Doe dit niet door je armen zo hoog mogelijk boven je uit te strekken, maar ga op een bankje staan of gebruik een keukentrapje.
  • Tillen van been/voet
    Wanneer je het been en de voet van je klant moet optillen, zorg er dan voor dat de voet direct voor je ligt en dicht bij je eigen lichaam.
  • Vermijd gladde instrumenten
    Deze zorgen er namelijk voor dat je ze met meer kracht vasthoudt, omdat je bang bent dat ze anders uit je vingers glippen. Kies in plaats daarvan instrumenten met grip, bijvoorbeeld instrumenten met geribbelde handvaten. Goede instrumenten uitkiezen is heel persoonlijk, probeer voordat je ze aanschaft of ze goed in je hand liggen.

Zoals je ziet, liggen erop heel veel fronten gevaren op de loer voor het ontwikkelen van werk gerelateerde klachten en blessures in het nagelsalon. Aan de andere kant kun je al met enkele kleine aanpassingen de kans hierop verkleinen. Zorg goed voor jezelf, dan kun je als professionele nagelstyliste ook nog heel lang voor anderen blijven zorgen en genieten van een mooie carrière!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar