Tips tegen fraude in je salon

Hoe goed is jouw salon bestand tegen fraude? Een belangrijk onderwerp om bij stil te staan. Want hoewel je graag in het goede van de mens wilt geloven, heeft helaas niet iedereen goede bedoelingen. Veel mensen die slachtoffer zijn geworden van fraude getuigen ervan dat het hen ‘overviel’! De beste manier om dit zo veel mogelijk te voorkomen is door alert te blijven. We geven je hier tips om fraude in je salon te voorkomen!

Fraude is er in allerlei vormen

Het is lastig om je hier voor alle vormen van fraude te beschermen, want er zijn talloze manieren waarop je opgelicht kunt worden. Daarnaast worden er steeds weer nieuwe vormen van fraude uitgevonden. Vooral via internet, via de mobiele telefoon en sms-service wordt er veel fraude gepleegd. Denk ook aan andere vormen van fraude, zoals het kopiëren van je bankpas, het aanbieden van luxeproducten die niet authentiek blijken of vormen van fraude als weggaan zonder de betalen. We gaan hieronder in op een aantal veelvoorkomende vormen van fraude.

Opgepast voor domeinnaamverkopers

Startende ondernemers zijn vaak het doelwit van oplichters. Stel je voor, je hebt onlangs je salon geopend en een website online gezet. Je domeinnaam eindigt op ‘.be’. Een ‘.com’ extensie kan interessant zijn als je internationaal wilt gaan. Misschien straks als je webshop storm begint te lopen! Dan krijg je een telefoontje van een organisatie die zich bezighoudt met de controle op dubbele domeinregistraties: “We hebben vernomen dat een ander bedrijf graag uw domeinnaam wil gebruiken, maar met een ‘.com’ extensie.” Dat is balen voor jou! Maar de organisatie biedt uitkomst: “Omdat u het ‘eerste registratierecht’ hebt, kunt u direct de ‘.com’ extensie claimen voor een klein bedrag, van € 50 per jaar. Meteen maar voor 5 jaar vastleggen en vooruitbetalen?”

U wilt toch ook in de gids voor die vakbeurs staan?

Er staat binnenkort weer een interessante vakbeurs op de kalender. Als vooruitstrevende beauty professional wil je dat natuurlijk niet missen. Dan ontvang je ook nog een formulier dat je in kunt vullen om als salon opgenomen te worden in een speciale gids ter ere van deze vakbeurs. Natuurlijk wil je dat! Dat is extra publiciteit en mensen kunnen je dan gemakkelijker vinden als je een eigen stand hebt aldaar. Het formulier ziet er prachtig en professioneel uit, dus er gaan bij jou geen alarmbelletjes rinkelen. Dolenthousiast vul je al je gegevens in en tekent het formulier. Oeps, het kan zomaar zijn, dat je nu getekend hebt voor een contract waar je niet op zat te wachten!

Waar komt deze factuur vandaan?

Een eigen beautysalon runnen is een drukke bezigheid; klanten ontvangen, behandelingen uitvoeren, schoonmaken, voorraadbeheer en inkoop, marketingplannen ontwikkelen en uitvoeren, eventueel personeel aansturen en dan heb je ook nog die vervelende boekhouding. Even snel de laatste facturen bijwerken en je betalingen doen. Voor je het weet betaal je zomaar een factuur, zonder te checken waar die daadwerkelijk vandaan komt! Al heb je het nog zo druk, houd er altijd je hoofd bij, want er kunnen spookfacturen op de stapel komen te liggen. Dit zijn nepfacturen van fraudeurs. Door deze facturen te betalen kun je ineens vastzitten aan een overeenkomst, waar je vervolgens maar moeilijk vanaf komt.

Phishing; vissen naar je financiële gegevens!

‘Phishing’ staat voor ‘vissen’ of ‘hengelen’. Het gaat hier om een vorm van internetfraude, waarbij fraudeurs achter je financiële gegeven proberen te komen. Ze doen zich vaak voor als een officiële organisatie en benaderen je bijvoorbeeld via de e-mail. Het e-mail bericht kan er zelfs uitzien alsof het van je eigen bank komt. Vervolgens word je via deze e-mail uitgenodigd om door te klikken. Je komt op een valse bankwebsite terecht, die vaak nauwelijks van echt te onderscheiden is. Je wordt verzocht om in te loggen en zo krijgt de fraudeur je gegevens en kan gemakkelijk inloggen op je bankaccount. Dat kan hele nare consequenties hebben.

Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt?

Een gezonde dosis wantrouwen en steeds alert zijn, is heel belangrijk. Hieronder zetten we nog een aantal tips tegen fraude in je salon op een rij:

  • Dubbelcheck personen en organisaties
    Geloof personen en organisaties die je benaderen nooit zomaar blindelings. Ga op zoek naar meerdere bronnen voor informatie over deze mensen, voordat je ermee in zee gaat.
  • Te mooi om waar te zijn?
    Dan is dat vaak ook zo! Alle aanbiedingen die eigenlijk té aantrekkelijk zijn, zijn verdacht. Ga terug naar het vorige punt: dubbelcheck de organisatie en informatie!
  • Pas op voor tijdsdruk
    Fraudeurs dwingen je vaak om onder tijdsdruk een beslissing te nemen. Hierdoor heb je niet de mogelijkheid om het een en ander te controleren. Laat je niet opjagen!
  • Geef nooit pincodes en inlogcodes door
    Zelfs je eigen bank zal nooit naar je pincode vragen. Het is dus belangrijk om dit soort gegevens nooit en te nimmer aan iemand door te geven.

Meld fraude in je salon!

Sommige mensen schamen zich ervoor dat ze het slachtoffer zijn geworden van fraude. Hoe kon je hier nu intuimelen? Geloof maar dat je niet de enige bent! Fraudeurs gaan vaak zo doortrapt te werk dat veel mensen erin trappen. Om te voorkomen dat fraudeurs hun gang kunnen blijven gaan, is het belangrijk om fraude te melden. Stap naar de politie en meld de fraude via de website Meldpunt van de FOD Economie. We willen je ook vragen om fraude in je salon te melden bij de Belgische Beauty Federatie, zodat we andere salons kunnen waarschuwen. Samen kunnen we fraude binnen de beauty branche zo veel mogelijk voorkomen!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar