Tips voor een kerstetalage die echt opvalt!

Overal zie je de mooiste suggesties voor kerstcadeaus. Als ondernemer wil je uiteraard voor de feestdagen ook jouw salon in de kijker zetten. Consumenten zijn in deze tijd van het jaar bereid om meer uit te geven én iedereen wil er tijdens de feestdagen natuurlijk opperbest uitzien. Een van de manieren om klanten over te halen om bij jouw salon binnen te stappen, is met een kerstetalage die echt opvalt. Hoe doe je dat? De Belgische Beauty Federatie geeft je hier enkele tips!

Welk kerstverhaal vertelt jouw etalage?

Als we het hebben over klanten overhalen om in jouw zaak binnen te stappen, dan draait het voor een groot deel om de ‘beleving’ die je te bieden hebt. Dit is de factor, waarmee je je kunt onderscheiden. Er zijn in jouw stad of dorp vast nog meer beauty salons, die vergelijkbare behandelingen aanbieden. Met jouw unieke aanpak en de bijzondere klantenbeleving die je biedt, kun je pas echt het verschil maken. Zorg daarom dat dit unieke kenmerk ook het uitgangspunt is voor jouw kerstetalage. Welke boodschap wil je uitdragen? Hoe kun je dit vertalen naar een kerstetalage? Welke kleuren, objecten, versieringen, producten of behandelingen passen daarbij? Hiermee kun je direct aan de slag!

Kies een (kerst)thema

Vind je het toch lastig om een mooie kerstetalage te creëren of om jouw ‘verhaal’ te vertalen naar een kerstetalage? Dan is het altijd een goed idee om een thema te kiezen. Dit kan van alles zijn. We geven je hier enkele suggesties:

 • Glamour kerst
 • Dickens kerstfeest
 • Familie
 • Kerstdiner
 • Winterwonderland
 • Kerstboom (traditioneel, modern, alternatief, kunstzinnig, etc.)
 • Groene kerst

Creëer focuspunten in je kerstetalage!

Neem eens een kijkje in de winkelstraten in jouw omgeving. Welke etalages springen eruit? Welke loop je snel voorbij? Veel ondernemers hebben de neiging om groots uit te pakken met kerst. Het gevaar dat hierachter schuilt, is dat je etalage zo vol is, dat consumenten niet binnen één oogopslag ontdekken wat jij te bieden hebt. Ze worden zo overweldigd door alle indrukken, dat ze hun ideale kerstgeschenk niet eens opmerken.

Het is daarom beter om bij het creëren van je kerstetalage één topproduct (of behandeling) of één productlijn uit te lichten. Elke vorm van kerstdecoratie moet dan vervolgens in dienst staan van het presenteren van deze producten of diensten. Je kun op deze manier ook met behulp van je kerstetalage mensen nieuwsgierig maken. Je geeft een kleine impressie van wat jij deze kerst te bieden hebt. De etalage van je salon moet als het ware een tipje van de sluiter oplichten, zodat klanten benieuwd worden en binnenkomen!

Besteed aandacht aan de verlichting

In plaats van dat je je etalage volstouwt met kerstdecoratie ga je je dus concentreren op waar het echt om gaat. Uiteraard wil je wel die bijzonder kerstsfeer benadrukken. Belichting speelt daarin een hele belangrijke rol. Waar kun je allemaal op letten?

 • Spotlights
  Met behulp van spotlights kun je gemakkelijk de aandacht richten op die unieke focuspunten, die je hebt uitgekozen voor je kerstetalage. Dit werkt uiteraard ook goed in andere seizoenen.
 • Dynamische verlichting
  Kerst wordt natuurlijk ook altijd geassocieerd met een feest van het ‘licht’. Mooie kerstverlichting mag dan ook niet ontbreken. Verlichting waar beweging inzit, trekt bovendien automatisch de aandacht. Ga op zoek naar welke soort verlichting past bij jouw ‘verhaal’.
 • Kleur
  Er bestaat verlichting in allerlei kleuren. Met kerstverlichting in een kleur, die overeenkomt met de kleur van het product dat je uitlicht, creëer je harmonie. Je kunt ook juist een tegenovergestelde kleur kiezen, om het product er juist extra uit te laten springen.
 • Speel met schaduw en lichtintensiteit
  Op deze manier kun je op subtiele wijze diverse dimensies in je etalage creëren. Wat komt op de voorgrond (feller belicht) en wat mag meer op de achtergrond (in de schaduw) blijven? Hiermee zorg je ervoor dat er echt iets te zien en te ontdekken is in jouw etalage. Mensen blijven langer staan en de kans dat ze binnenkomen, wordt daarmee groter.

Laat elementen uit je kerstetalage terugkomen in je salon

Je etalage staat te stralen en springt meteen in het oog! Dan wil je natuurlijk niet dat je klanten teleurgesteld raken als ze eenmaal binnen zijn. Laat enkele belangrijke elementen uit je kerstetalage dan ook in je salon terugkomen op strategische plekken. Op die manier zorg je voor een eenheid in de klantenbeleving. Tot slot willen we je op het hart drukken dat kerstversiering niet duur hoeft te zijn, het gaat vooral om creativiteit. Dat is waarmee je pas echt het verschil kunt maken!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar