Tips voor je kapsalon verduurzamen

Tips van de BBF voor het verduurzamen van je kapsalonVerduurzamen is een thema dat aan de orde van de dag is. Hoe ga jij daarmee om in je kapsalon? Een kapsalon impliceert doorgaans een hoog energie- en waterverbruik en je werkt mogelijk met chemicaliën en wegwerpproducten. Dat kan misschien anders? ‘Duurzaamheid’ is geen vluchtige trend, maar voor velen een hoge prioriteit. Hier ligt voor jou de kans, om trouwe klanten nog sterker aan je te binden en nieuwe klanten te overtuigen. Daarom geeft de Belgische Beauty Federatie je hier tips voor het verduurzamen van je kapsalon.

Gebruik je al duurzame energie?

Hoe zit het met het energieverbruik in jouw salon? Iedereen ziet zijn maandelijkse rekening de laatste tijd stijgen. Beschikt jouw salon misschien nog over een oude CV-ketel? Dan kun je je kapsalon verduurzamen door een zuiniger exemplaar te laten installeren. Onderzoek ook eens of je kunt overstappen naar duurzame energie. Daarbij kun je ook energie besparen met een slimme thermosstaat. De verwarming staat dan alleen aan als dat echt nodig is en je vergeet nooit meer om hem uit te zetten. Er zijn echter ook kleinere dingen, die je kunt doen om je energieverbruik te beperken en die het verschil kunnen maken.

Tips voor het verlagen van je energieverbruik

We zetten hier een aantal maatregelen uiteen, die je gemakkelijk kunt nemen om het energieverbruik in je salon te reduceren:

 • Ledverlichting
  Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Zelfs als de oude lampen nog goed werken, is het verstandig om ze toch te vervangen. Ledverlichting is namelijk een heel stuk zuiniger en de lampen gaan langer mee.
 • Let op sluipverbruik
  Een andere tip is om eens te letten op het sluipverbruik in je salon. Denk aan een apparaat dat onnodig stand-by staat of een telefoonlader in het stopcontact waar geen telefoon aan zit. Gebruik je een apparaat niet, dan trek je het beste de stekker uit.
 • Energiezuinige apparatuur
  Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur voor je kapsalon erop, dat je een energiezuinige variant kiest. Op veel elektrische apparatuur zit een energielabel, dat aangeeft hoe zuinig het apparaat is.
 • Vermijd de droger
  Een kapsalon heeft dagelijks vaak veel handdoeken om te wassen. Het is gemakkelijk om deze daarna in de droger te stoppen. Probeer dit liever zo veel mogelijk te vermijden en droog de handdoeken op een wasrek.

Kapsalon verduurzamen door minder waterverbruik

Als kapper/kapster gebruik je dagelijks veel water. Daar ontkom je uiteraard niet aan. Er zijn daarentegen wel een aantal maatregelen die je kunt nemen, om je waterverbruik te verminderen:

 • Waterbesparende kranen
  Heb je bijvoorbeeld al waterbesparende kranen in je kapsalon? Hoewel deze duurder zijn om aan te schaffen, bespaar je daarna wel op je maandelijkse waterrekening.
 • Controleren op lekkages
  Een andere tip is om zo nu en dan de wasbakken en kranen eens te controleren op lekkages. Kleine lekkages kunnen op jaarbasis de kosten flink omhoog jagen.
 • Wasmachine met een A+++ energielabel
  Een energiezuinige wasmachine met een A+++ energielabel is essentieel.
 • Biologisch afbreekbare wegwerphanddoeken
  Je kunt ook overwegen om biologisch afbreekbare wegwerphanddoeken te gebruiken, waardoor je op je waterverbruik bespaart. Je kunt het beste voor jezelf eens de rekensom maken of dit interessant is voor jouw salon.

Hoe zit het met wegwerpartikelen?

Hoewel biologisch afbreekbare wegwerphanddoeken interessant kunnen zijn voor je kapsalon verduurzamen, zijn andere wegwerpartikelen vaak geen duurzame keus. Gooi jij de plastic mengbakjes voor haarverf en plastic handschoenen na één keer gebruik weg? Dan is het een goed idee om te investeren in goede, herbruikbare mengbakjes en uitwasbare handschoenen. Gebruik je plastic drinkbekers, die steeds weggegooid worden? Dat is vandaag de dag natuurlijk ‘not done’. Investeer eveneens in borstels en kwasten van hoge kwaliteit, om te voorkomen dat je ze om de haverklap moet vervangen. Heb je toch nog wegwerpartikelen nodig? Kies dan voor een milieuvriendelijke en recyclebare variant!

Je kapsalon verduurzamen met natuurlijke producten

Welke producten gebruik je allemaal in je salon? En welke ingrediënten zitten daarin? Veel kappers/kapsters werken met chemische producten, zoals haarspray met chemicaliën en haarverf met ammoniak en P-fenyleendiamine (ppf). Er worden echter steeds meer natuurlijke en milieuvriendelijke producten ontwikkeld. Deze zijn bovendien ook milder en beter voor het haar. Deze producten bewijzen steeds vaker een goede en effectieve oplossing te zijn. Verdiep je eens in de professionele merken die er voorhanden zijn. Ook op vakbeurzen kun je hier meer over leren. Leveranciers zijn vaak bereid om je deze producten eerst uit te laten proberen.

Laat zien dat je een duurzame salon hebt!

Het doorvoeren van allerlei maatregelen voor het verduurzamen van je salon is één ding; een ander verhaal is om dit ook aan je klanten te tonen. Het thema ‘duurzaamheid’ kan zo een essentieel onderdeel worden van jouw ‘merk’ (brand). Oftewel, je kunt het gebruiken als een marketing tool om jezelf te onderscheiden. Laat binnen steeds meer facetten van je bedrijfsvoering zien, dat duurzaamheid een topprioriteit is. Veel klanten zullen zich hiermee identificeren. Plaats bijvoorbeeld recyclestations op zichtbare plekken in je salon, geef uitleg over de ingrediënten in de producten die je gebruikt en vervang plastic tasjes door recyclebare en herbruikbare tassen voor de productverkoop.

Wat doe jij al aan duurzaamheid?

We horen ook graag wat jij al doet aan duurzaamheid in je salon. Deel jouw tips en ervaringen, zodat we elkaar kunnen motiveren en inspireren!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar