Tips voor schoenadvies bij pedicurebehandelingen

Vergeet niet om schoenadvies bij pedicurebehandelingen aan te bieden.

Als pedicure draag je een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de voeten van je klanten. Besteed jij al veel aandacht aan schoenadvies bij het uitvoeren van je pedicurebehandelingen of moet je eerlijk toegeven dat je dit door alle drukte nog weleens vergeet? In veel gevallen zijn de klachten van klanten terug te leiden op het schoeisel dat ze dragen. In dit artikel schijnen we het licht op tips voor schoenadvies bij pedicurebehandelingen en op wat hiervan de voordelen zijn voor zowel je klanten als voor jou als pedicure.

Voetproblemen door verkeerd schoeisel

Veel voetklachten worden veroorzaakt door verkeerd schoeisel. Zo kan het dragen van ongeschikte schoenen leiden tot klachten, zoals:

 • Blaren
 • Likdoorns
 • Overtollig eelt
 • Ingegroeide nagels

Dit zijn klachten die je als pedicure met jouw behandelingen vervolgens kan oplossen. Krijg je te maken met klanten met dit soort klachten, dan is het dus noodzaak om niet alleen hun dringende klacht te verhelpen, maar ook om deze klachten in de toekomst te voorkomen. Dat doe je onder meer door ook meteen schoenadvies bij pedicurebehandelingen aan te bieden. Hiermee kun je bovendien ook erger voorkomen. Bij voetklachten waar je over twijfelt, is het belangrijk om je klant door te verwijzen naar een arts of paramedicus gespecialiseerd in voetzorg.

Onderschat het probleem van verkeerd schoeisel niet

Vaak worden voetklachten door verkeerd schoeisel pas op de lange duur duidelijk, waardoor de problemen al vergevorderd zijn en lastiger te behandelen zijn. Denk onder meer aan vervelende en pijnlijke klachten als:

 • Hielspoor
 • Hallux valgus
 • Haglundse exostose
 • Doorgezakte voet

Ze kunnen de mobiliteit van je klanten behoorlijk belemmeren en hun levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Dit soort klachten moeten door een arts of paramedicus in de voetzorg behandeld worden. Soms is er zelfs een operatie nodig om de klacht op te lossen. Onderschat het probleem van verkeerd schoeisel dus niet en wijs je klanten hierop.

Onmisbare tips voor schoenadvies bij pedicurebehandelingen

We zetten hier graag nog eens de onmisbare tips voor schoenadvies bij pedicurebehandelingen voor je op een rij. Door je klanten te informeren over deze richtlijnen bij het aanschaffen van adequaat schoeisel, kun je veel voetenleed voorkomen:

 • Voeten in lengte en breedte opmeten
  Laat je voeten altijd in de lengte en breedte opmeten bij de aanschaf van schoenen. Je voeten veranderen namelijk met het ouder worden. Het is dan niet verstandig om dezelfde maat te blijven kopen. Zo kan de spiersterkte in de voet afnemen, waardoor je voeten breder en langer worden.
 • Laat beide voeten opmeten
  Laat ook altijd beide voeten opmeten. Ze kunnen namelijk iets in grootte verschillen. Koop altijd schoenen op basis van de grootste voet.
 • Voldoende ruimte voor voeten en tenen
  Het is belangrijk dat de tenen gemakkelijk en recht naast elkaar liggen en dat er een duimbreedte ruimte is tot de voorkant van de schoen. Daarbij mogen de tenen de bovenkant van de schoen niet raken. Dus niet alleen de lengte en breedte van de schoen zijn belangrijk, maar ook de hoogte.
 • Stevig en aansluitend hielcontrefort
  Goede schoenen hebben een stevige en goed aansluitende hiel, oftewel hielcontrefort. Deze mag bijvoorbeeld niet gemakkelijk met je duim in te duwen zijn.
 • Niet te hoge hakken
  Adequaat schoeisel heeft nooit een hak hoger dan maximaal 3 cm. Is de hak hoger, dan komt er al snel te veel druk op de voorvoet te staan, wat op den duur voetklachten kan opleveren. Daarbij geldt ook dat hoe breder de hak is, hoe stabieler de schoen, waardoor het risico op verzwikking aanzienlijk lager is.
 • Let op naden en stiksels in de schoen
  Voel altijd met een hand in de schoenen of er geen naden of andere zones in de schoen zijn, die tot drukplekken en irritatie kunnen leiden.
 • Vetersluiting voor goede pasvorm
  Houd er ook rekening mee dat schoenen met een vetersluiting doorgaans een betere pasvorm hebben. Ze omsluiten de voet namelijk beter. Dat geldt vooral voor de wreef en de zijkanten van de voeten.
 • Koop schoenen rond het middaguur
  Het is raadzaam om schoenen bij voorkeur rond het middaguur te kopen. Je voeten zwellen gedurende de dag soms wat op, waardoor de schoenen later op de dag mogelijk te strak zitten. Schoenen dienen altijd voldoende ruimte te bieden om ongemak of pijn te voorkomen.
 • Let op: goede schoenen zitten direct comfortabel
  Schoenen kunnen door het gebruik wat soepeler worden en zich beter naar je voet vormen, maar ze zullen nooit groter worden!

De voordelen van je klanten goed adviseren

Het is het waard om de tijd te nemen om je klanten goed te adviseren. Als gerespecteerde pedicure wil je alleen maar topservice bieden. Dat is ook precies waar de pedicures, die aangesloten zijn bij de Belgische Beauty Federatie (BBF), voor staan! Door je klanten deskundig advies te geven, laat je zien dat je hun welzijn serieus neemt. De pedicures, die erkend worden door de BBF, zijn bereid om verder te gaan dan enkel een pedicurebehandeling uitvoeren. Ze denken mee met hun klanten, adviseren en verwijzen op tijd door. Op deze manier win je meer vertrouwen en loyaliteit van je klanten. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot positieve aanbevelingen en nieuwe klanten!

Ben je op zoek naar een erkende pedicure?

Wil je je als pedicure aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie om erkend te worden als goed opgeleide professional? Dan vind je hier meer informatie en de aansluitingsvoorwaarden voor pedicuren. Of ben je misschien op zoek naar een betrouwbare pedicure voor een professionele behandeling? Ook dan ben je hier op het juiste adres. Op de website van de BBF vind je een handige zoekfunctie, waarmee je met een druk op de knop erkende professionals vindt in jouw omgeving!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar