Veel beauty salons vergeten een goede prijsaanduiding!

Voor elke zaak geldt dat de klant topprioriteit is. Het zijn immers je klanten, die je zaak hun bestaansrecht geven. Onder andere transparantie en duidelijkheid over de prijs zijn belangrijk voor een goed klantencontact. Is dat niet geval, dan kan dit tot misverstanden en discussies met klanten leiden. Dat is wel het laatste wat je wilt! Voor je het weet, gaat je klant de volgende keer gewoon naar de concurrent. Een duidelijke prijsaanduiding is bovendien wettelijk verplicht! Uit onderzoek van de Economisch Inspectie blijkt echter dat veel beauty salons het prijskaartje vergeten!

Regels omtrent prijsaanduiding

De overheid heeft duidelijke regels opgesteld over de prijsaanduiding, zodat klanten weten waar ze aan toe zijn en zodat ze ook prijzen kunnen vergelijken. Het is wettelijk verplicht om in jouw beauty salon een prijslijst met je behandelingen op te hangen. Verkoop je ook producten in je salon? Dan moeten ook de prijzen van de producten duidelijk en goed zichtbaar vermeld worden. De wet zegt hierover het volgende:

De ondernemingen of de beoefenaars van een vrij beroep die goederen of diensten aanbieden, moeten de prijs hiervan schriftelijk aanduiden op een leesbare, zichtbare en ondubbelzinnige manier.

De prijs is de totaalprijs te betalen door de consument, inclusief btw en alle andere taksen of diensten die de consument verplicht extra moet betalen. Deze prijzen zijn minstens in euro aangegeven. Voor meer informatie ga je naar de website van de FOD Economie. 

Diverse sectoren houden zich niet aan de regels

De regels zijn duidelijk, maar toch gaat het binnen enkele sectoren vaak mis, concludeert de Economische Inspectie. Volgens de inspectiedienst is het binnen enkele sectoren gangbaar geworden om de prijzen niet duidelijk te vermelden. Helaas wordt ook de beauty branche als risicovolle sector genoemd. In 2015 werd een controle uitgevoerd, waaruit bleek dat bij 14% van de gecontroleerde zaken de prijsvermelding niet in orde was. Uit de controles in 2017 bleek vervolgens dat 30% van de zaken de fout in ging. De risicosectoren die op basis van deze controles naar voren kwamen, zijn; horecabedrijven, slagers, bakkers, kruideniers, biowinkels, handelaars in semi-professioneel gereedschap, begrafenisondernemingen en schoonheidssalons.

Controles onder risicosectoren, waaronder beauty salons

Vanwege de opvallende resultaten uit voorgaande onderzoeken, voerde de Economische Inspectie dit jaar weer een controle uit in twee fasen, gericht op deze risicosectoren. De eerste controlefase vond plaats van februari tot mei en de tweede van juni tot en met september. Er werden 819 handelszaken gecontroleerd, waarvan 314 zich niet goed aan de regels bleek te houden. Er werden 256 waarschuwingen uitgeschreven en 72 zaken werden doorverwezen naar justitie. Bijna een derde van de zaken blijkt zich dus niet aan de regels te houden. Hieronder vind je een overzicht van het percentage aan inbreuken per risicosector:

  • Bakkers 46,62%
  • Horeca 42,39%
  • Schoonheidssalons 36,51%
  • Begrafenisondernemers 34,48%
  • Kruideniers en biowinkels 32,94%
  • Slagers 29,36%
  • Handelaars in semi-professioneel gereedschap 25,53%

Wat gaat er fout met de prijsaanduiding?

Wat er vooral misgaat, is dat de prijs in een zaak niet wordt vermeld. Verder komt het ook veel voor dat de prijs niet meteen goed zichtbaar is en de klant ernaar moet zoeken. De Belgische Beauty Federatie raadt de professionals binnen hun branche aan om de prijsaanduiding in hun salon kritisch onder de loep te nemen. Heb je een prijslijst met je behandelingen in je salon hangen? Zijn de prijzen up-to-date? Is de prijslijst meteen goed zichtbaar en leesbaar bij binnenkomst in jouw salon? Let hierop, want hiermee kun je veel misverstanden voorkomen. Het zal bovendien meer rust brengen als je niet elke klant hoeft te vertellen wat een behandeling kost. Het is meteen duidelijk!

WEES voorbereid op nieuwe controles!

Wees bovendien gewaarschuwd, want Minister Kris Peeters (CD&V) heeft meegedeeld dat de inspectiedienst gerichte controles uit zal blijven voeren! Blijf steeds op de hoogte van al het nieuws binnen de beauty branche via de Belgische Beauty Federatie!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar