Verban de zonnebank?

Attractive young woman tanning in solarium and smiling.

Moet het verkoop van zonnebanken aan particulieren verboden worden? Wel als het aan de Nederlandse beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) ligt! Zij pleiten al enige tijd voor een algeheel verbod voor particulieren. Dit omdat zij merken dat mensen die thuis een zonnebank hebben een veel hoger risico hebben op huidkanker. En de Nederlanders zijn niet de enige. In Australië is de zonnebank voor privégebruik al verbannen en ook in Brazilië geldt inmiddels een verbod. Zijn hun zorgen terecht?

Schokkende cijfers

Volgens de Belgische Stichting tegen Kanker lopen zonnebankgebruikers twintig procent meer risico op melanoom. Dit is een vorm van huidkanker die zeer agressief is en jaarlijks duizenden levens eist. In 2012 waren dit er wereldwijd zelfs meer dan vijfenvijftigduizend, aldus de stichting. Ook de Nederlandse Vereniging van Dermatologen slaat alarm en stelt dat de risico’s van zonnebankgebruik ‘stelselmatig wordt onderschat’. Steeds meer mensen krijgen huidkanker, in 2014 kregen bijna drieënvijftig duizend mensen de diagnose te horen.

Toezicht

Omdat het risico op deze vorm van kanker nog groter is bij mensen die jonger zijn dan vijfendertig jaar, is het voor jongeren des te belangrijker om twee keer na te denken voordat ze onder de zonnebank gaan. Zonnestudio’s en Wellness Centra hebben hierin een belangrijke taak. Door erop toe te zien dat minderjarigen geen gebruik maken van hun diensten, bijvoorbeeld. En door goede voorlichting te geven. Heeft iemand een zonnebank op zolder staan, dan is dit toezicht nauwelijks mogelijk. Vandaar dat de artsen ervoor pleiten om het gebruik van zonnebanken enkel nog toe te staan bij zonnestudio’s of wellness centra die hun klanten van een goede voorlichting voorzien.

Onzichtbaar gevaar

Goede voorlichting over het gebruik van zonnebanken bestaat onder andere uit het wijzen op de onzichtbare schade die zonnebanken kunnen veroorzaken. Waar je, door de zonnebank niet te lang en niet te intensief te gebruiken, weliswaar verbranding kunt voorkomen, stel je de huid tegelijkertijd bloot aan een hoge dosis uvA-straling. Anders dan uvB-straling, dat de huid rood kan doen kleuren of doen verbranden, is het effect van uvA-straling op de huid niet direct zichtbaar. Tegelijkertijd is het juist deze uvA-straling die een melanoom kan veroorzaken en ook huidveroudering in de hand werkt.

Bescherming

Onder de zonnebank of niet, je huid staat regelmatig bloot aan uvA-straling. Natuurlijk zonlicht bestaat namelijk voor zo’n vijfennegentig procent uit deze vorm van uv-straling. Jezelf beschermen door een zonnebrand te gebruiken, is niet alleen tijdens vakanties of onder de zonnebank belangrijk, maar zou het hele jaar door bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan wanneer het gaat om huidverzorging. Ook hierin kun je als beauty professional jouw klanten voorzien van passend advies. Door te wijzen op het gebruiken van foundation met SPF en door klanten die wel vaak in de zon komen (of onder de zonnebank gaan) te adviseren om fototoxische stoffen zoals parfum te vermijden. Dit kan de schade van UV-straling namelijk verergeren.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar