Vitamines en de huid: eten of smeren?

vitamines en de huid. Welke vitamines zijn extra belangrijk voor een gezonde en mooie huid.

We hoeven niemand te vertellen dat vitamines gezond zijn. Ook weet iedereen dat gevarieerd eten belangrijk is, zodat je alle nodige vitamines binnenkrijgt. Maar wat als je merkt dat je huid minder in conditie is? Welke vitamines zouden dan extra kunnen helpen? Steeds meer schoonheidsspecialisten focussen zich niet alleen op het verzorgen van de huid van buitenaf, maar hebben ook aandacht voor wat voeding kan doen, om de huid te laten stralen. Lees hier meer over vitamines, die de conditie van de huid verbeteren.

Vitamines en de huid: waar moet je aan denken?

De belangrijkste voedingsstoffen voor je huid zijn eiwitten, vetten en vitamines. Eiwitten zijn essentieel voor de celvernieuwing en het huidherstel. Daarnaast zijn onverzadigde vetten belangrijk voor een goede natuurlijke huidbarrière, oftewel voor een beschermlaagje voor je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt. Hierdoor voelt je huid ook zacht en soepel aan.

Vervolgens zijn vitamines essentieel voor een mooie en gezonde huid. Hun functie is voornamelijk de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast spelen vitamines ook een belangrijke rol in het vertragen van de huidveroudering en het verminderen van de tekenen van het ouder worden. Er bestaat bijna een alfabet aan vitamines. Welke van deze vitamines kunnen effectief de conditie van je huid verbeteren?

Wat zijn de belangrijkste vitamines voor de huid?

Om je huid extra te ondersteunen kun je letten op de aanwezigheid van de volgende vitamines in je voeding:

  • Vitamine A (retinol)
    Het houdt de huid soepel en bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Een tekort aan vitamine A kan tot uiting komen in een droge huid met rode vlekken. Vitamine A zit in: wortels, bloemkool, bananen, sinaasappels, vis, lever, zuivel. Het wordt ook vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur)
    Een van de effecten van vitamine B5 is dat het de talgproductie vermindert. Daardoor is deze vitamine goed voor mensen met een vette huid en met acne. Vitamine B5 zit in: aardappelen, rijst, noten, groenten, peulvruchten, melk en volkorenproducten.
  • Vitamine B6
    Deze vitamine is belangrijk voor een goede stofwisseling en de afbraak en opbouw van eiwitten. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen in een bruikbare vorm omgezet worden. Bij een tekort kunnen er huidklachten ontstaan, zoals uitslag en eczeem. Het zit in: eieren, vlees, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten, kaas, melk en melkproducten.
  • Vitamine B8 (biotine)
    Het bevordert de aanmaak van vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Seborroïsch eczeem kan een gevolg zijn van een tekort aan vitamine B8. Het zit in: eieren, lever, melk, pinda’s en noten.
  • Vitamine C
    Deze vitamine kan veel betekenen voor het verstevigen van de huid, omdat het de aanmaak van collageen bevordert. Ook kan het de doffe huid oplichten en het helpt om de huid soepel te houden. Het zit in: citrusvruchten, paprika, spinazie, kool, broccoli en vele andere soorten groenten en fruit.
  • Vitamine D
    Mensen met een tekort aan vitamine D krijgen eerder last krijgen van puistjes. De huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Dit betekent niet dat je onbeschermd uitgebreid moet gaan zonnen! Vitamine D kun je ook halen uit voeding. Het zit vooral in vis, zoals zalm, forel, haring en makreel.

Eten of smeren? Wat is het beste?

Een gezonde huid is een mooie huid! Je kunt dus onder meer de huid ondersteunen door op vitamines in je voeding te letten. Maar hoe zit het met al die crèmes en serums met vitaminen? Kun je vitamines op je huid smeren? Er is maar van een klein aantal actieve werkstoffen, waaronder van enkele vitamines, bekend dat ze echt iets voor de huid kunnen betekenen via crèmes en serums. Het gaat dan vooral om vitamine C, vitamine A, vitamine E en vitamine B3 (niacinamide). Echter, moet je hierbij wel letten op:

  • Percentage
    Deze vitamines werken alleen efficiënt als ze in hoge concentraties aanwezig zijn in een huidproduct. In het geval van vitamine C dient het percentage bijvoorbeeld minimaal 4% te zijn, voor vitamine E is dit percentage 0,5%. Wil je vitamine B3 inzetten bij puistjes of pigmentvlekken? Dan heb je een concentratie van tot wel 10% nodig. Kijk ook naar de ingrediëntenlijst. De ingrediënten die bovenaan staan komen in de hoogste concentraties in het product voor.
  • Verpakking
    Veel vitamines in huidproducten zijn erg instabiel. Ze kunnen niet goed tegen licht, vocht en zuurstof. Dat geldt onder meer voor vitamine C en E. Kies daarom altijd voor een luchtdichte pompverpakking, zodat de werkzaamheid optimaal blijft.
  • Opbouwen
    Houd er rekening mee dat de huid aan bepaalde actieve werkstoffen moet wennen. Dat doe je door het langzaam op te bouwen. Dat is onder meer nodig voor huidproducten met vitamine C, vitamine A en vitamine B3.
  • Combineren
    Het is goed om te weten dat sommige vitamines nog krachtiger werken als je ze combineert. Zo vormen vitamine C en E een heel effectief duo, voor onder meer het oplichten van pigmentvlekken.

Smeren met vitamines of vitamines in voeding? Een combinatie hiervan is het beste!

Heb je al ooit van cosmeceuticals gehoord?

Een trend die we waarnemen binnen de beauty branche is dat steeds meer schoonheidsspecialisten ‘cosmeceuticals’ aanbieden in hun salon.

De term ‘cosmeceutical’ is een samenvoeging van ‘cosmetic’ en ‘pharmaceutical’. Hiermee wil men zeggen dat deze producten op de grens liggen tussen cosmetica en een farmaceutisch product (geneesmiddel). Echter, cosmetica is voor de gezonde huid, terwijl geneesmiddelen bedoeld zijn voor het genezen van de zieke huid.

Let op: de term ‘cosmeceutical’ wordt niet erkend door de Europese wetgeving. Ze vallen dus gewoon onder de ‘cosmetica’. Aanbieders willen hiermee laten weten dat hun producten hoge percentages aan werkstoffen bevatten en dieper in de huid dringen. Naast bovengenoemde vitamines gaat het vaak om ingrediënten, zoals peptiden, hyaluronzuur, glycolzuur, etc. Staat er ‘cosmeceutical’ op de verpakking, neem dan niet zonder meer aan dat dit product effectiever is. Kijk altijd naar de ingrediënten, de percentages en de verpakking, zoals we hierboven beschreven.

Ben je een beauty professional en wil je steeds op hoogte blijven van nieuws en tips binnen de branche? Word dan lid van de Belgische Beauty Federatie!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar