Waarom nagelstyliste een echt vak is!

nagelstylisteEr zijn heel wat mensen die het leuk vinden om creatief aan de slag te gaan met het verfraaien van hun nagels. In de winkels vind je talloze producten die je hiervoor kunt gebruiken; instrumenten voor nagelverzorging, nagelolie, nagellakremovers, eindeloos veel kleuren nagellak, gelnagellak, nagellijm en zelfs kunstnagels kun je kant-en-klaar kopen. Maar is het wel verstandig om hier zomaar mee aan de slag te gaan? Te vaak wordt het vak van nagelstyliste nog onderschat met alle negatieve gevolgen van dien! 

Nagelstyling als vak vaak onderschat

Er zijn heel wat mensen die nagelstyling als hobby hebben en hun diensten aanbieden aan anderen. Steeds meer dames laten hun handen en nagels verzorgen door een nagelstyliste. Soms omdat ze zelf geen tijd of zin hebben om hiermee bezig te zijn en vaak ook als een heerlijk momentje voor zichzelf. Pas echter op bij wie je je nagels laat verzorgen, want nagelstyling is meer dan ooit vakwerk. Zeker wanneer je gelnagels wilt laten aanbrengen, is het belangrijk dat dit op een verantwoorde en veilige manier gebeurt. Wanneer een nagel beschadigd raakt, kan het heel lang duren voordat deze weer is hersteld.

Nagels die mooi én nuttig zijn

Op de eerste plaats dient een nagelstyliste alles te weten over de functie van de nagel. Nagels zijn er niet alleen om mooi te wezen en om als visitekaartje te dienen; ze hebben een belangrijke functie in het beschermen van de vingers. Vingers die iedereen dagelijks voor talloze handelingen nodig heeft en die bovendien blootstaan aan diverse externe factoren als temperatuurverschillen, vocht, scherpe voorwerpen, etc. De nagels beschermen de vingers en zorgen ervoor dat er geen eeltvorming plaatsvindt, zodat je gevoel houdt in je vingers. Daarnaast zijn je nagels een handig hulpmiddel voor het vastpakken van kleine objecten, krabben en dergelijke.

Kennis van de gezonde natuurlijke nagel

Een professionele nagelstyliste dient voldoende kennis te hebben van de groei van de natuurlijke nagel. Wanneer een nagelstyliste een fout maakt en een nagel verpest, kan het heel lang duren voordat er weer een volledig gezonde nagel voor in de plaats komt. Het duurt bij vingernagels wel 6 tot 8 maanden voordat er een volledig nieuwe nagel is terug gegroeid en bij een teennagel kan dit wel tot 18 maanden duren. Hieruit blijkt wel dat het heel belangrijk is dat een nagelstyliste geen fouten maakt. Daarbij is kennis van de verschillende onderdelen van de nagel essentieel; de vrije boord, de nagelplaat, het halve maantje, de nagelriem, het nagelbed, de nagelmatrix en de nagelwal. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie en vraagt om een specifieke verzorging.

Nagelstyling bij nagelaandoeningen

Voor elke nagelbehandeling is het essentieel dat de nagelstyliste de nagels onderzoekt op eventuele nagelafwijkingen. Bij sommige nagelafwijkingen mag je bepaalde nagelbehandelingen, bijvoorbeeld het plaatsen van gelnagels, niet uitvoeren om het verergeren van het probleem te voorkomen. Een nagelstyliste dient ook te kunnen beoordelen of een nagel misschien medische verzorging nodig heeft, zodat zij de klant kan doorsturen naar een arts of dermatoloog.

Bij een aandoening als onycholyse, het loslaten van de nagelplaat van het nagelbed, is het beter om geen kunstnagels te plaatsen. Het is belangrijk om de nagel kort te houden, zodat het nagelbed rust krijgt. Ook een behandeling met producten die schimmels tegengaan is aan te raden. Een schimmelnagel mag een professionele nagelstyliste niet behandelen. Op de eerste plaats is het besmettelijk en op de tweede plaats zal het meestal niet uit zichzelf genezen. Doorverwijzen naar een arts is dan noodzakelijk.

Bij onychophagie, oftewel nagelbijten, kan het juist wel verstandig zijn om gelnagels aan te brengen. Het ontmoedigt de nagelbijter en stimuleert de groei van de nagel. Het is wel belangrijk om de gelnagels redelijk kort te houden en rond af te vijlen.

Wat kan er misgaan?

We zullen hier enkele veelgehoorde praktijkvoorbeelden aanhalen van wat er mis kan gaan als nagelstyling niet door een professional wordt uitgevoerd. Wat veel voorkomt is dat erop de verkeerde manier met de vijl wordt gewerkt. Het gebruik van te grove vijlen of het vijlen in de verkeerde richting kan ertoe leiden dat de uiteinden van de nagels in de breedterichting gaan splijten. Dit heet onychoschisis of lamulaesplijt.

We zien ook nog te vaak dat de elektrische vijl verkeerd wordt gebruikt. Wanneer de ‘nagelstyliste’ een te hoog toerental gebruikt bij de elektrische vijl of de nagel te vaak behandelt met de elektrische vijl kan dit de nagelplaat vernielen; een pijnlijke kwestie, die lang de tijd nodig heeft om te herstellen.

Gebrek aan hygiënemaatregelen tijdens een nagelbehandeling kan ook grote consequenties hebben en schimmelnagels veroorzaken. Ook vocht onder de kunstnagels en de natuurlijke nagel als gevolg van het onvakkundig plaatsen van kunstnagels kan tot schimmels leiden.

Nagelstyliste als hobby?

Nee, nagelstyling is een vak! Het is belangrijk dat zowel consumenten als liefhebbers van nagelstyling die dit vak willen uitoefenen zich hiervan bewust zijn om problemen te voorkomen. Wil je nagelstyling diensten gaan aanbieden, volg dan een erkende opleiding nagelstyling. Ben je als consument op zoek naar een nagelstyliste, kies dan voor een professional met een erkend diploma!

De Belgische Beauty Federatie biedt de nagelstylisten de mogelijkheid om zich professioneel te onderscheiden! Ga eens even kijken op onze website! Daar kan je de aansluitingsvoorwaarden ontdekken.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar