Waarop letten bij bedrijfskledij voor je salon?

Tips van de BBF bij het kiezen van bedrijfskleding voor je salon.Run je een beauty salon, een kapperszaak of werk je als nagelstyliste of pedicure? Dan is het een aanrader om voor het uitoefenen van je beroep bedrijfskledij aan te schaffen. Maar waar moet je dan op letten om hier optimaal profijt van te hebben? Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Hoewel de bedrijfskledij vooral praktisch, hygiënische en veilig moet zijn, is het ook prettig als het binnen de look & feel van jouw zaak past. Lees hier meer!

Comfortabele bedrijfskledij is een topprioriteit

Als er iets belangrijk is voor bedrijfskledij voor je salon, dan is het wel dat het comfortabel is. Hiermee bedoelen we dat je je gemakkelijk en vrij kunt bewegen om je werk te doen. De kleding mag nergens knellen of je beperken in je bewegingsvrijheid bij het uitvoeren van je behandelingen. Het mag nooit je werk bemoeilijken. Vooral voor kappers die veel bewegen bij het verzorgen van kapsels is dit belangrijk. Datzelfde geldt voor het geven van lichaamsmassages, waarbij je veel in beweging bent. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de kleding vervaardigd is van lichte en ademende stoffen. De kleding mag er niet voor zorgen dat je het te warm krijgt. Geschikte soorten textiel daarvoor zijn katoen en polyester.

Let erop dat de kleding functioneel is

Niet alleen moet je je gemakkelijk kunnen bewegen in bedrijfskledij voor je salon, maar het moet ook op andere punten functioneel zijn. Je werkt in een salon met allerlei beauty producten, bijvoorbeeld crèmes, lotions, make-up, nagelproducten en dergelijke. Een ongelukje is zo gebeurd. Daarom moet de kleding bestand zijn tegen knoeien en vlekken. Gladde stoffen zijn daarvoor het beste, die bovendien probleemloos op hoge temperaturen gewassen kunnen worden en die snel drogen. Denk ook aan kleding met praktische zakken voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon, maar ook voor materialen en producten die je graag tijdens je behandelingen altijd bij de hand wilt hebben. Tip: kies voor een strijkvrije stof!

Hygiënische en veilige bedrijfskledij voor je salon

Ook vanwege de hygiëne is het belangrijk dat de bedrijfskledij voor je salon op minimaal 60ºC gewassen kan worden. Zorg ook dat je altijd voldoende kleding beschikbaar hebt, zodat je elke dag schone kleding aan kunt. Voor schoonheidsspecialisten is het aangeraden om kleding te dragen met korte mouwen, die de eigen kleding voldoende afdekt.

Voor kappers is het daarentegen juist beter om voor kleding met lange mouwen te kiezen, om de armen te beschermen tegen haar tijdens het knippen, trimmen en scheren. Ook is een schort aanbevolen, ter bescherming tegen haar en producten die je gebruikt bij het stylen. Werk je in je salon met chemische stoffen? Dan is het belangrijk dat de kleding je hiertegen beschermt.

Vooral ook voor pedicures is hygiëne een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen voor de juiste bedrijfskleding. Vermijd bijvoorbeeld kleding met naden en randen, waar bacteriën zich gemakkelijk in kunnen nestelen. Een gladde stof is essentieel. Ook voor pedicures geldt dat de kleding gemakkelijk te reinigen moet zijn. Daarbij moet de kleding bestand zijn tegen desinfecterende middelen.

Niet vergeten: goed schoeisel!

Ook goed schoeisel, dat geschikt is om de hele dag op te lopen en te staan, mag je niet vergeten. Er zijn eveneens een aantal belangrijke punten, waar je op moet letten als het gaat om schoenen, namelijk:

  • Gemakkelijk te reinigen
  • Dichte neus
  • Vervaardigd van ademende materialen
  • Perfecte pasvorm
  • Veroorzaken geen geluidsoverlast

Werk je veel met instrumenten, bijvoorbeeld omdat je pedicure bent, dan is het een goed idee om schoenen te dragen met een stevige neus om je voeten te beschermen tegen vallende instrumenten.

Let op de uitstraling van de bedrijfskledij

Voor het creëren van een professionele uitstraling is het belangrijk om de stijl van de bedrijfskleding af te stemmen op de uitstraling van je salon. Bedrijfskleding voor salons heeft nog weleens de neiging om er te ‘stijf’ of ‘te medisch’ uit te zien. Kies voor een kledingkleur, die ook terugkomt in de huisstijl en de inrichting van je salon. Wat wil je met jouw zaak uitstralen? Run je een elegante zaak, wil je juist hip en trendy overkomen of heeft je salon een sportieve uitstraling? Neem dit allemaal mee in je keuze voor het beste bedrijfsuniform. Heb je personeel in dienst? Zorg dan dat iedereen op dezelfde wijze gekleed gaat. Dit geeft een mooie uniforme look, waardoor het voor klanten gemakkelijk is om te ontdekken wie er werkt.

Wat is voor jou belangrijk aan bedrijfskleding?

We horen ook graag wat voor jou belangrijk is voor bedrijfskleding voor je salon. Wat zijn jouw topprioriteiten? Heb je misschien nog tips voor je collega beauty professionals? We horen het graag!

Ben je werkzaam binnen de beauty branche? Wil je ook het logo dragen van de BBF als erkende professional binnen de sector? Word dan lid van de Belgische Beauty Federatie!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar