Waarop letten bij een beauty salon aan huis?

Beauty salon aan huis openen

Wil je graag je eigen beauty salon oprichten, dan denk je er misschien over om thuis een salon te openen. Dat brengt veel voordelen met zich mee! Wat dacht je van geen woon-werkverkeer, geen last van files of extra kosten voor het aanschaffen of het huren van een pand? Dat maakt een eigen zaak aan huis heel aantrekkelijk. Je vraagt je mogelijk wel af aan welke regels je dient te voldoen? Daarvoor ben je de Belgische Beauty Federatie aan het juiste adres. We vertellen je hier meer over waar je op moet letten bij een beauty salon aan huis!

Beauty salon aan huis? Vraag een omgevingsvergunning aan!

Een beauty salon aan huis is vrij eenvoudig te realiseren. Er zijn echter wel een klein aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet je voor het wijzigen van het gebruik van een gebouw namelijk een omgevingsvergunning aanvragen. Je gaat in dit geval namelijk de functie van een gedeelte van je woning wijzigen in een salon. Ook als je lichtreclames of reclameborden bij je beauty salon aan huis wilt gaan plaatsen heb je deze omgevingsvergunning nodig. Deze omgevingsvergunning is dan je enige verplichting. Je vraagt deze vergunning aan bij het Omgevingsloket.

De verhouding tussen woonfunctie en je financiële activiteit

Een punt waar je op moet letten als je een beauty salon aan huis wilt starten, is de verhouding tussen de woonfunctie en je financiële activiteit. De ruimte die je voor je zakelijke activiteiten gebruikt, dient altijd kleiner te zijn dan de ruimte die je als woning gebruikt. Daarbij mag de ruimte voor je zakelijke activiteiten aan huis niet groter zijn dan 100 m2. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je prima een eigen beauty salon starten in je woning en van alle voordelen genieten, die dit met zich meebrengt.

Is je beauty salon aan huis wel goed bereikbaar?

Een eigen zaak aan huis, dat klinkt zalig? Maar geldt dat ook voor de klanten die naar je toe komen? Woon je in een drukke straat met nauwelijks tot geen parkeergelegenheid, dan kun je klanten mislopen, omdat ze liever naar een beter bereikbare zaak toe gaan. Als er geen goede parkeergelegenheid voor de deur is, dan kun je je klanten wel helpen door bijvoorbeeld op je website de dichtstbijzijnde parkeerterreinen te vermelden. En hoe zit het met het openbaar vervoer? Is jouw salon op die manier goed te bereiken? De bereikbaarheid van je salon is een belangrijke factor om in overweging te nemen.

Is er wel een geschikte ruimte in jouw woning?

De ruimte die je als salon wilt gebruiken, moet wel praktisch zijn. Een toilet in je salon is niet verplicht, maar zeker wel heel handig. Is het toilet vanuit het salon goed te bereiken of moeten je klanten eerst door je woonkamer en keuken heen wandelen? Dat is natuurlijk niet prettig. Hoewel men bij een beauty salon aan huis vaak denkt dat dit een voordelige optie is, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Zijn er misschien veel verbouwwerkzaamheden nodig? Dan kan het alsnog prijzig worden. Een voordeel is dan wel dat je de ruimte helemaal naar je eigen wens kunt inrichten. Dit zijn allemaal punten, waar je goed over moet nadenken.

 
Je moet je inschrijven bij de KBO

Als je een eigen beauty salon aan huis wilt starten, dien je net zoals elke ondernemer je in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en je aan te melden bij de btw-administratie. Verder moet je ook weten welke bedrijfsvorm het beste bij jou past, bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vennootschap. Start je een grotere zaak met diverse personeelsleden, grote verantwoordelijkheden en financiële verplichtingen? Dan is het een aanrader om te kiezen voor een rechtspersoon met een beperkte aansprakelijkheid. Laat je vooraf goed adviseren door een erkende boekhouder. Check ook altijd welke verzekeringen je nodig hebt als je een eigen zaak aan huis start!

Heb ik een diploma schoonheidsspecialiste nodig?

Een eigen beauty salon aan huis openen in Vlaanderen is vrij eenvoudig. Je hebt voor het starten van een beauty salon namelijk geen diploma schoonheidsspecialist meer nodig. Of het dan wel verstandig is om een salon te starten, dat is natuurlijk een ander verhaal. Tot voor 2018 was het verplicht om zowel je kennis van bedrijfsbeheer als je kennis van beroepsbeheer te bewijzen. Deze verplichtingen gelden nu niet meer.

Wil je je echter aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie? Dan dien je wel over een erkend diploma schoonheidsspecialist(e) te beschikken. Hier vind je meer informatie over de aansluitingsvoorwaarden voor schoonheidsspecialisten. Alleen op die manier kunnen we de branche professionaliseren en de belangen behartigen van zowel beauty professionals als de consumenten die een beroep doen op beauty professionals. Meer weten? Neem hier gerust contact met ons op!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar