Wat zijn de beste openingstijden voor je beauty salon?

Ga je een eigen salon starten? Dan is het belangrijk om na te denken over wat de beste openingstijden voor je beauty salon zijn om zoveel mogelijk omzet te draaien. Dat is best een lastig onderwerp, want steeds meer mensen hebben flexibele of wisselende werktijden. Wanneer komt het jouw klanten het beste uit om in jouw behandelstoel of op jouw behandeltafel plaats te nemen? We gaan in dit artikel in op de belangrijkste aandachtspunten, die je hierbij in overweging moet nemen.

Doe marktonderzoek

Voordat je een salon opent, is het belangrijk dat je jouw doelgroep kent. Wie is jouw ideale klant? Welke bezoektijden passen bij die klant? Is dat de moderne zakenvrouw, die alleen buiten kantooruren en in het weekend beschikbaar is? Richt je je op studenten die flexibele tijden hebben? Zorg dat je hier een goed beeld van krijgt. Vraag eens na bij je (potentiële) klanten wat voor hen geschikte tijden zijn of voer een enquête uit. Onderzoek ook wat de openingstijden van je directe concurrenten zijn. Zijn zij misschien langer open of op andere tijden? Mogelijk heb je hier bij het opstellen van je ondernemingsplan al onderzoek naar gedaan, maar hoe werkt dit nu in de praktijk?

Is het nodig om je openingsuren bij te stellen?

Misschien draait jouw salon al een tijdje, maar heb je niet voldoende klanten? Of merk je dat klanten het moeilijk vinden om een afspraak te boeken, vanwege jouw openingstijden? Dan is het mogelijk een goed idee om jouw openingstijden te herzien. Je vaste kosten blijven hetzelfde of je zaak nu wel of niet geopend is. Is je omzet te laag? Dan kan het helpen om je openingstijden te verruimen of aan te passen, zodat je voldoende klanten kunt inplannen. Blijf hier alert op om het beste uit je zaak te halen! Heb je personeel? Vraag dan ook zeker feedback van je medewerkers. Hebben zij nog goede ideeën? Hoe staan zij tegenover eventuele aangepaste of flexibelere werktijden?

Onderzoek je agenda/salon software

Onderzoek eens welke dagen en tijdstippen het snelst volgeboekt zijn in de agenda van je salon software. Daar kun je namelijk veel uit aflezen. Kiezen je klanten vaak voor de vroegst of laatst mogelijke optie? Dan kan dat een teken zijn, dat het wenselijk is om je openingstijden iets te vervroegen of juist iets te verlengen. Zijn je zaterdagen steeds volledig volgeboekt, dan is het misschien het overwegen waard om ook op zondag klanten te ontvangen. Uiteraard moet je ook rekening houden met jouw persoonlijke (gezins)situatie.

Wat zegt de wet over openingstijden?

In België is de kleinhandel onderworpen aan een wetgeving voor wat betreft de sluitingsuren en een wekelijkse rustdag. Echter, vormen diensten als een kapsalon of beauty salon hierop een uitzondering. Je bent dan niet onderworpen aan deze wetgeving. Wel moet er sprake zijn van een wekelijkse rustdag. Hiermee wordt een ononderbroken periode van 24 uur bedoeld, beginnend om 05:00 uur of om 13:00 en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur. De wekelijkse rustdag hoeft bovendien niet per se zondag te zijn. Echter, moet de wekelijkse rustdag wel gedurende 6 maanden op dezelfde dag zijn. Hier vind je meer informatie: Sluitingsuren en wekelijkse rustdag voor de kleinhandel | FOD Economie  

De beste openingstijden voor je beauty salon

Wat de beste openingstijden voor je beauty salon zijn, hangt af van jouw zaak, jouw specifieke wensen en doelgroep. Overweeg je om je openingstijden aan te passen, houd dan wel met een aantal dingen rekening.

Pas op voor extra kosten

Stel dat je je openingstijden verruimt, dan moet dit wel rendabel zijn. In veel gevallen is dit een kans om meer klanten in te boeken en nieuwe klanten aan te trekken. Zorg er wel voor dat je met ruimere openingstijden je agenda goed volgepland krijgt, anders zorgen de ruimere tijden voor extra kosten, zonder extra inkomen. Dat is natuurlijk niet efficiënt.

Let op jouw persoonlijke situatie

Ben je van plan om op zondag open te zijn? Denk dan goed na of dit wenselijk is, omdat je daardoor mogelijk te weinig tijd overhoudt om met je familie door te brengen of om voldoende tot rust te komen voor een nieuwe drukke werkweek.

Houd je strikt aan je openingstijden

Een ander punt waar je alert op moet zijn, is dat bij ruimere openingstijden klanten mogelijk minder punctueel zijn, onder het mom van ‘de salon is sowieso al langer open, dan maakt het ook niet uit dat ik wat later kom dan afgesproken’. Heb je eenmaal je nieuwe openingstijden bepaalt, houd je hier dan ook strikt aan.

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar