Zin en onzin van voedingsadvies bij acne

Wel of geen voedingsadvies bij acne in je beauty salon?Het is een van de meest gehoorde klachten in het beauty salon, acne. Met een aangepaste skin care routine lukt het bij de een misschien gemakkelijk om acne te verminderen. Er zijn echter ook hardnekkige varianten, die niet zo eenvoudig te behandelen zijn. Acne is dan ook een complex probleem, waar verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Er wordt vaak gezegd: ‘Eet geen chocola meer’ en ‘stop met varkensvlees of zuivel’. Maar hoe zit dat nu precies? We gaan hier in op de zin en onzin van voedingsadvies bij acne.

Wel of geen voedingsadvies geven bij acne in je salon?

Heb je een klant in je salon met hardnekkige acne en zie je geen verbetering? Verwijs hem of haar dan altijd door naar een arts. Soms zijn er medicijnen nodig om dit huidprobleem aan te pakken. Geef niet zomaar voedingsadvies bij acne. Wil je dit echter graag implementeren in je salon om je klanten beter te kunnen helpen, zorg dan dat je weet wat je doet, zodat je adviezen goed onderbouwd zijn. Het is niet verstandig om tegen een klant te zeggen dat hij/zij zuivel moet beperken. Is dat voor deze individuele klant wel gezond? Welke alternatieven bied je voor een evenwichtig voedingspatroon? Het is belangrijk dat je de algehele gezondheid van je klant in het oog houdt.

Acne en voeding

Wat is er bekend over het verband tussen acne en voeding? We vertellen je er hier wat meer over. De voedingsgewoonten in de westerse wereld worden vaak aangewezen als een mogelijke oorzaak van acne. Een voedingspatroon met veel suiker, vet, eiwit en geraffineerde granen zou acne kunnen bevorderen. Zo laten onderzoeken zien dat bij volken die minder vlees, granen en zuivel consumeren er minder acneklachten zijn. Ook in individuele situaties kan soms een aanpassing in het voedingspatroon een verschil maken. We duiken nog wat dieper in deze materie.

Glycemische index en IGF-I waarden

Wetenschappers wijzen erop dat voeding en acne gerelateerd kunnen zijn als er sprake is van voeding met een hoge glycemische index. Deze index geeft de snelheid aan waarmee de bloedsuiker stijgt na het eten van koolhydraten. Een snel stijgende insulinespiegel, bevordert indirect de synthese van het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Bij pubers met acne is dit hormoon vaak verhoogd. Daarnaast laten onderzoeken zien dat veel melk drinken leidt tot hogere IGF-I waarden. Dit is een op insuline gelijkende groeifactor. Wanneer deze factor verhoogd is, kan het aantal keratinocyten toenemen. Dit zijn cellen waaruit de opperhuid is opgebouwd. Dat is niet gunstig voor mensen met acne.

Geen kraakheldere oorzaak en gevolg studies

Hoewel er heel wat wetenschappelijke studies naar de relatie tussen voeding en acne zijn gedaan, zijn er nog geen kraakheldere resultaten die aantonen dat specifieke voedingsmiddelen direct in verband gebracht kunnen worden met acne. Er moet hier nog meer onderzoek naar gedaan worden. Vind je dit thema interessant? Dan raden we je aan om een bijscholing te volgen, die zich richt op de huid, acneproblemen, voeding en suppletie. Met deze kennis kun je vervolgens in je salon je klanten met acneproblemen genuanceerder informeren.

Voedingsadvies bij acne in je salon: zin of onzin?

Voedingsadvies geven in je salon is alleen zinvol als je weet waar je over praat en je hiertoe gedegen bent opgeleid. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in wat een uitgebalanceerd voedingspatroon is. Let op, want dit kan per individu, afhankelijk van leeftijd, geslacht, lichamelijke inspanning en eventuele medicatie, enigszins verschillen. Wat zijn jouw ervaringen in je salon? We horen het graag! Ben je nog geen lid van de Belgische Beauty Federatie? Meld je dan hier aan!

Links naar wetenschappelijke onderzoeken naar acne en voeding:

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar