Tips voor duurzamer werken als pedicure

Hoe kun je als pedicure duurzamer werken?Duurzaamheid staat wereldwijd op de agenda! Het is een begrip waar je vandaag de dag niet meer aan ontkomt. Hoe kun je duurzamer je vak van pedicure uitoefenen? Heb jij al maatregelen genomen op dit gebied? Tegen welke struikelblokken loop je aan? De Belgische Beauty Federatie geeft je hier enkele tips, die je kunnen helpen om duurzamer te werken als pedicure. We horen het ook graag als jij nog goede tips hebt!

Wat is duurzaam?

Het begrip ‘duurzaam’ hoor je vandaag de dag overal. Letterlijk wordt hiermee bedoeld dat iets ´lang meegaat´. In de ruime zin heeft het betrekking op zaken, die onze planeet zo min mogelijk belasten en waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat energiebronnen, grondstoffen, schoon water, voedsel en dergelijke niet onuitputtelijk zijn. Duurzame maatregelen kunnen dan ook zeer uiteenlopend zijn. Er zijn daarom heel veel manieren waarop je tijdens je werkzaamheden als pedicure kunt verduurzamen. Hoe pak je dat aan?

Pedicure en duurzaam werken; gaat dat samen?

Het is niet altijd gemakkelijk om te verduurzamen, want je moet hierbij diverse afwegingen maken. Veel pedicures werken bijvoorbeeld met wegwerpmaterialen, vanwege de hygiëne, want dat is natuurlijk ook een topprioriteit. Daarnaast zijn er ook financiële factoren die meespelen. Is het voor jou op dit moment wel mogelijk om te investeren in zonnepanelen of in een energiezuinigere wasmachine? Verduurzamen? Ja, maar wel op een manier die bij jou past en die binnen jouw mogelijkheden valt. Gelukkig worden er steeds meer creatieve ideeën ontwikkeld, die de struikelblokken bij het verduurzamen omzeilen.

Hoe zit het met wegwerp artikelen?

Je bent als pedicure mogelijk gewend om veel te werken met wegwerp artikelen. Dat is niet vreemd, want je werkt direct op het menselijk lichaam en dat betekent dat hygiëne een prioriteit is. Veel bekende wegwerp materialen, zijn:

  • Wegwerp navullingen voor een pedicure voetbad
  • Plastic schorten
  • Dental towels wegwerpdoekjes
  • Wegwerp stoelhoezen
  • Wegwerp handdoeken
  • Wattenstaafjes
  • Wattenschijfjes
  • Handschoenen

Kortom, je gebruikt dagelijks al snel heel wat niet-duurzame materialen om je vak uit te oefenen. Hoe kun je dit zo veel mogelijk beperken?

Maak op de eerste plaats eens de overweging welke wegwerp materialen echt nodig zijn, vanwege hygiënische redenen. Plastic wegwerp schorten kun je bijvoorbeeld vervangen door wasbare schorten. Datzelfde geldt ook voor stoelhoezen. Zijn die dental towels echt noodzakelijk of kun je deze vervangen door gewone tissues? Er bestaan tegenwoordig ook wasbare wattenschijfjes, maar dat is vanuit hygiënisch oogpunt mogelijk geen geschikt alternatief in de pedicurepraktijk?

Uitwasbare materialen? Dat kost toch ook energie?

Wanneer we het hebben over uitwasbare schorten, doeken en hoezen, dan krijgen we vaak het tegenargument dat het uitwassen van deze materialen in de wasmachine op 60ºC ook veel energie kost. Dat is inderdaad waar. Dit is een afweging die je moet maken. Wek je echter voor je pedicurepraktijk energie op via zonnepanelen, dan is dit een goede combinatie. Daarnaast zijn er ook andere manieren waarop je zuiniger kunt wassen, namelijk door een extra grote en energiezuinige wasmachine aan te schaffen. Het hangt dus ook maar net van jouw specifieke situatie af wat haalbaar en praktisch is. Er bestaan bovendien tegenwoordig ook duurzame wegwerp producten.

Duurzame wegwerphanddoeken

We zien dat er steeds meer bedrijven zijn, die speciaal voor de beauty- en wellness branche duurzame wegwerphanddoeken produceren. Deze handdoeken worden bijvoorbeeld gemaakt van overgebleven plantenvezels, oftewel snoeiafval. Er worden voor deze handdoeken dus geen bomen gekapt. Vanwege het eenmalige gebruik zijn deze handdoeken hygiënischer. Daarnaast zijn ze volledig afbreekbaar en je hoeft niet meer de wasmachine te laten draaien. Heb jij al ervaring met dit soort wegwerphanddoeken? We horen het graag!

Tips voor het uitkiezen van je materialen en benodigdheden

Binnen alle lagen van je bedrijfsvoering kun je analyseren hoe het duurzamer kan. Zo kan het een duurzame keuze zijn om instrumenten en apparaten van een hogere kwaliteit aan te schaffen, omdat deze langer meegaan. Of je schaft tweedehands materialen aan voor in je salon, bijvoorbeeld een tweedehands pedicuremotor, een tweedehands pedicurestoel of tweedehands stoelen voor in de wachtkamer. Dat is niet alleen voordeliger voor het milieu, maar eveneens voor je portemonnee. Zoals je ziet, hoeven niet alle duurzame maatregelen meteen heel duur te zijn.

-> Bekijk hier ook onze Tips voor je kapsalon verduurzamen.

Let eens op je producten en verpakkingen

Als pedicure heb je allerlei soorten producten nodig. Voor wat betreft de producten voor voetverzorging bestaan er steeds meer producten op natuurlijke basis. Steeds meer pedicures raden hun klanten wandelwol aan, een antidruk wol dat 100% natuurlijk is en waar geen chemische middelen aan toegevoegd zijn. Dit is ideaal bij blaren en branderige voeten.

Onderzoek eens wat de leveranciers van jouw producten doen op het gebied van duurzaamheid en het verminderen van hun CO2-uitstoot. Let ook op de verpakkingen, waarin de producen geleverd worden; te veel plastic of juist gerecyclede materialen? Voor het hygiënisch reinigen van instrumenten ontkom je niet aan het gebruik van chemische middelen.

Eenvoudige tips duurzamer werken als pedicure

Tot slot nog enkele tips die iedereen gemakkelijk in de pedicuresalon kan toepassen om duurzamer te werken:

  • Afval scheiden
  • Stofzakloze stofzuiger
  • Wasbare dweilen
  • Waterbesparende kranen
  • Papieren cadeautasjes
  • Ledverlichting
  • Tochtstrippen
  • Bewegingsmelders voor het licht in toiletruimte

Door deze kleine stapjes te zetten, kun je al snel een groot verschil maken. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou als pedicure? Welke maatregelen heb je op dit gebied genomen? Heb je tips voor je collega’s? Of tegen welke problemen loop jij aan? Deel het met ons! Ben je nog geen lid van de Belgische Beauty Federatie? Meld je dan hier aan!

Lidmaatschap aanvragen

Wenst u deel uit te maken van het netwerk van gecertificeerde professionelen uit de sector? Aarzel dan niet om lid te worden van onze beroepsfederatie!

Meld je online aan als lid!

Zoek een gecertificeerd behandelaar